Відставка віце-спікера: чим Сироїд не догодила коаліції?

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Порушення дійсно були, але вимоги про відставку та порушення регламенту, якого припустилася Оксана Сироїд, неспівставні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, оцінюючи інцидент у ВР за участю віце-спікера Оксани Сироїд та вимогу коаліції про її відставку.

«Порушення було, але не настільки грубе. Інша річ, що до Сироїд є питання з приводу виконання її функцій на посаді заступника голови ВР. Навіть з її коментарів та постів у соцмережах складається враження, що це не рівень заступника голови ВР», – розмірковує політолог.

«Ще один нюанс – у невідповідності реагування самої Сироїд на ситуації. Коли заводять представника поліції, щоб він сказав своє слово, то можна закрити засідання. Однак, коли Соболєв заводив сторонніх людей до парламенту, то жодної реакції в Сироїд це не викликало», – нагадав експерт про інцидент, коли, погрожуючи гранатою, Єгор Соболєв намагався провести до ВР сторонніх осіб, щоб призначити перевибори в Кривому Розі.

Тим не менш, додав він, в цій конкретній ситуації порушення не настільки грубе, щоб ставити питання про відставку, особливо враховуючи, як депутати самі порушують регламент.

Для коаліції відставка Сироїд – це привід переформатування керівництва Верховної Ради.

«У ВР змінилися сфери впливу, змінилася конфігурація політичних сил. У квітні ще й звіт уряду», – підкреслив Андрій Дуда.

Крім того, акцентував політолог, «Самопоміч» зараз не в найкращому стані. Організація блокади, скандали із Садовим – усе це погіршило репутаційну основу політсили. У ВР фракція втратила плюси, які мала на початку каденції.

Як відомо, сама Сироїд пояснила, що закрила засідання Ради, тому що вважає «захопленням парламентської зали» прихід під купол поліцейських, які були свідками сутичок біля Слов'янська. Щодо відставки, то, за словами віце-спікера, рішення має ухвалити парламент.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: