Зустріч Меркель із Трампом: експерт розповів, яке питання буде ключовим під час переговорів

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

У цій ситуації питання України вже точно не буде основним. У США та Німеччини є дуже багато питань двостороннього співробітництва, які необхідно вирішувати.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко, оцінюючи майбутню зустріч канцлера Німеччини Ангели Меркель із президентом США Дональдом Трампом.

«Імовірно, в переговорах Трампа з Меркель питанням номер один буде Трансатлантична зона вільної торгівлі. Під час правління Обами Німеччина намагалася стримати його наступ і не знала, яким чином вирішити питання Трансатлантичної співпраці. Тому що така співпраця було вигідною США, але не ЄС. Зараз Трамп сам почав стримувати цю ідею», – зазначив політолог.

«Гостро стоїть питання майбутнього НАТО, ЄС, як житиме Євросоюз після Brexit, що робити з біженцями, чи можлива нова фінансова допомога деяким країнам ЄС, наслідки виборів у Франції, Туреччина й лише потім може обговорюватися Росія, а вже після неї – Україна», – вважає Бондаренко.

Не потрібно зараз тішити себе ілюзіями, що Меркель і Трамп постійно вирішуватимуть «українське питання», додав експерт.

Німеччина та Росія пропонують залучити США до переговорів щодо ДонбасуБерлін зацікавлений у тому, щоб США вплинули на сторони переговорів для виконання Мінських угод та врегулювання конфлікту на Донбасі.

«Навіть якщо про Україну і йтиметься, то виключно в контексті «учасники стурбовані виконанням Мінських домовленостей і закликали сторони конфлікту до їх виконання». Цим, скоріш за все, й обмежаться», – припустив політолог.

До того, що Трамп може просити в Меркель порад щодо Україні, взагалі, на його думку, варто поставитися скептично.

«Складно уявити собі, що Трамп просить порад у лідерів інших держав, тим більше в Меркель. У Трампа є свої радники, а в Меркель – свої. Вони можуть відтворити картинку того, що відбувається, якщо, звичайно, цей президент – не Обама. В цій ситуації в Трампа адекватні радники, які мають вплив», – підкреслив експерт.

Резюмуючи, він зазначив, що Трамп може запропонувати Меркель більш активно взятися за Україну.

Деякі високопосадовці адміністрації Трампа припускають, що Трамп може порадитися з канцлером ФРН з приводу того, як взаємодіяти з президентом РФ та що можуть зробити США для врегулювання конфлікту на Донбасі.

Нагадаємо, зустріч Меркель із Трампом призначена на п'ятницю, 17 березня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: