Експерт про подвійне громадянство: заборони лише породжують додаткові правопорушення

Читать на русском
Олександр Лємєновексперт в сфері антикорупційної політики, юрист

Поданий Порошенком законопроект про врегулювання подвійного громадянства більше схожий на політичну клоунаду.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав юрист, експерт у сфері антикорупційної політики Олександр Лємєнов, передає «Слово і Діло».

«Перш за все, подвійне громадянство врегульовується не заборонами, а відкритістю. До слова, ціла плеяда американських сенаторів мають подвійне громадянство – Тед Круз, Джон Маккейн, Берні Сандерс, Рік Санторум. Окрім них, два президенти США мають право на набуття громадянств. Барак Обама та Дональд Трамп – на британське підданство. Останній ще й має право на німецьке громадянство», – підкреслив Лємєнов.

Більше того, додав він, на держслужбі періодично трапляються громадяни інших країн – Айварас Абромавичус, Наталія Яресько, Уляна Супрун, Міхеіл Саакашвілі.

«Людина має право як на подвійне, так і на потрійне громадянство. У взаємовідносинах з Україною ми залишаємось громадянами України й несемо відповідальність виключно за вітчизняним законодавством», – зауважив експерт.

Не подвійне громадянство є головним фактором у негативних тенденціях виконання держслужбовцями своїх функцій. Потрібно боротися з корупцією та неефективністю, а не з громадянствами.

На його переконання, якби влада хотіла врегулювати цю сферу, то тиснула б на підвищення прозорості цього напрямку реформ. Наприклад, зобов'язавши публікувати у відкритому реєстрі публічних службовців, який, до речі, досі не створений, інформацію про кількість громадянств разом з іншими даними. Але ж такого завдання не ставлять.

Свої серед чужих. Як змінювалося ставлення політиків до подвійного громадянстваПодвійне громадянство часто стає приводом для маніпуляцій громадською думкою. Як до цього в різні періоди історії ставилися різні політики – показало «Слово і Діло».

«Заборонами нічого не вирішиш. Заборони лише породжують додаткові правопорушення», – резюмував Олександр Лємєнов.

Нагадаємо, напередодні Андрій Парубій заявив, що чиновники, які володіють паспортами інших держав, позбудуться своїх посад.

Хто з українських чиновників і як намагався вирішити питання подвійного громадянства, «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Свої серед чужих. Як змінювалося ставлення політиків до подвійного громадянства».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: