Експерт: блокада сягнула точки, коли може включитися погано контрольоване громадянське суспільство

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

До чого призводять силові методи, ми вже бачили. Таке рішеннія дестабілізує ситуацію більше, ніж будь-які спроби РФ втрутитися в процес.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Ігор Петренко, оцінюючи зіткнення на блокпосту в Слов'янську та варіанти вирішення блокади Донбасу.

«Нинішня влада отримала свої повноваження в першу чергу від вулиці, від тих, хто вийшов на Майдан і багато в чому діяв, як зараз діють блокадники. Є відповідь громадянського суспільства, є певне нерозуміння ситуації, а найголовніше – бездіяльність влади та небажання брати на себе відповідальність. Виходить, що бізнес вищий за людське життя», – розмірковує Петренко.

Ігри політиків та деяких олігархів зараз уже набирають таких обертів, що включається громадянське суспільство, яке дуже піддаватиметься контролю.

«Представники влади від самого початку мали хоча б приїхати на місця, надати гарантії та пояснення, визнати, що економіка, енергетика пов'язані з цим регіоном, у нас гібридна війна, тому буде гібридна економіка, й іншого виходу немає. Безумовно, виникає логічне запитання: що робилося до цього? Конфлікт триває більш ніж два роки, руйнується інфраструктура, міста, гинуть люди», – аналізує політолог.

Експерт назвав єдиний прийнятний для України варіант виходу з блокади ДонбасуЕксперт з енергетичних програм озвучив сценарій виходу України з енергетичної блокади з мінімальними ризиками.

Так само, додав він, стоїть питання щодо Кремля, адже якщо вони давно мали цей важіль, то чому його раніше не використовували, щоб поставити в глухий кут українську владу.

«У всьому, що відбувається, задіяні економічні інтереси різних груп, олігархів, політиків, а особлива активність з'являється напередодні звіту Кабміну Гройсмана. Скоріш за все, провокації та все, що ми зараз спостерігаємо, триватиме, образно кажучи, до «часу Ч» для Кабміну Гройсмана – звіту уряду», – припускає політолог.

Інша проблема в тому, впевнений експерт, що утворився вакуум пропозицій та рішень щодо Донбасу.

Немає ані уявлення, ані концепцій того, як повертати Крим, з чого почати деокупацію, як реінтегрувати окуповані території. Зате в нас є міфічний мінський процес, термін придатності, яких давно сплив, але ми продовжуємо повторювати, що альтернативи немає.

«Очевидно, що народу має втому та нерозуміння, для чого все це робиться. Це породжує активність суспільства. Але якщо є запит суспільства, то доведеться шукати діалог і вирішувати ситуацію», – підсумував Ігор Петренко.

Увечері 14 березня на блокпосту біля Слов'янська виник конфлікт через відмову групи з більш ніж 35 осіб за участю нардепа Парасюка проходити перевірку.

Також у центрі Києва відбулися сутички між прихильникам блокади Донбасу та Нацгвардії. Уже відомо, що в українських містах проходять акції протесту на підтримку блокади.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: