Сбербанк Росії в Україні: експерт про закриття банку, девальвацію та відключення РФ від SWIFT

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Після заяви керівництва Сбербанку Росії про готовність обслуговувати клієнтів за фейковими паспортами «ДНР» та «ЛНР» українська влада отримала всі підстави для того, щоб забрати ліцензію в цієї фінансової установи та припинити її діяльність на території України.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

«Співпраця Сбербанку з «ДНР» та «ЛНР» – привід для того, щоб вигнати цю установу з України. Якщо влада й зараз нічого не зробить, то невідомо тоді, що ще потрібно, щоб Україна почала адекватно реагувати», – наголосив Новак.

На його переконання, Сбербанк дав підстави Україні вимагати міжнародних економічних санкцій проти цієї установи.

Україна може подавати позови до міжнародних судів про призупинення міжнародними компаніями співпраці зі Сбербанком і навіть відключення від системи SWIFT.

«Заява банку про готовність обслуговувати клієнтів із паспортами «Л/ДНР» – фактично, визнання фінансування тероризму. Ми мусимо симетрично, хоча б дзеркально реагувати на дії Росії. НБУ має ексклюзивне право регулювати банківську діяльність. Він може призупинити дію ліцензії Сбербанку на території України», – вважає економіст.

У нас гібридна війна з Росією, підкреслив він, а економіка є її складовою. Це те ж саме, якби зараз дозволили діяльність в Україні телеканалу «Росія 24». Ми маємо відповідно захищатися, не говорячи вже про контратаку.

«Сбербанк» божиться, що не обслуговує громадян з «паспортами ЛДНР»ПАТ «Сбербанк» оприлюднило заяву, в якій спростувало інформацію щодо обслуговування осіб на підставі документів, виданих на непідконтрольних Україні територіях.

«Зупинка діяльності цієї установи не позначиться на економічному становищі України. Для Росії діяльність цієї установи на території України важлива не так фінансово. Для них важливо зберегти мережу відділень. Тому що в разі надходження команди з Кремля п’ять російських фінустанов, які діють в Україні, можуть спричинити девальвацію української валюти навіть всупереч власним економічним інтересам. Тому важливо закрити потенційне джерело фінансової дестабілізації», – пояснив Андрій Новак.

Як відомо, Нацбанк та СБУ протягом доби мають ухвалити рішення про запровадження санкцій щодо російських банків на території України. Питання про заборону діяльності Сбербанку поки не обговорювалося.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: