Експерт про скандал за участю Туреччини та Нідерландів: для Анкари це була остання крапля

Читать на русском
Ілля Заводовськийполітолог - міжнародник

Європа показує свій протест, з огляду на з позиції Ердогана, які він намагається закріпити на конституційному рівні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт-міжнародник Ілля Заводовський, оцінюючи дипломатичний скандал між Туреччиною та Нідерландами.

«В Туреччині склалася вже інша історична та політична ситуація, після Ататюрка, який вважав армію запобіжним заходом для перемоги над деспотією. Завжди, коли президент Туречини намагався вибити більше повноважень, тим самим порушуючи демократичні норми, армія ставала на захист. Після невдалого перевороту Туреччина вже відкрито йде до авторитаризму», – розповідає експерт.

З позиції дипломатії, зауважив він, особливо з боку ЄС, усі чудово розуміють, що зараз такі кроки є крайньою мірою. Зрозуміло, що перемовини з турецькою стороною велися. За Нідерландами стоїть ЄС. Голландці вибачатися не будуть, зараз це фактично остання крапля.

ЄС показує, що миритися з політикою авторитаризму Ердогана не збирається. Ердоган демонструє, що заради закріплення своєї влади він ладен розірвати відносини з ЄС.

«Те, що скандал саме з Нідерландами, сталося тому, що саме голландці стали рупором ЄС останнім часом. Вони просто взяли удар на себе. Немає сумнівів, що ця позиція узгоджена з ЄС. Просто відносини Нідерландів із Туреччиною не такі серйозні, як, наприклад, у Німеччини чи Франції», – пояснює Заводовський.

На Туреччину, додав він, з огляду на методику керування Ердогана, чекатиме диктаторський режим. Це ще більше дестабілізує ситуацію в регіоні.

«Туреччина – серйозний гравець для РФ, України, ЄС та навіть США в контексті розбудови євроатлантичної політики Трампа. Ердоган це розуміє й на цьому грає», – підкреслив експерт.

ООН: Туреччина масово порушує права курдівТурецькі сили безпеки відповідальні за тисячі смертельних випадків і порушення прав людини в регіонах, населених курдами.

«По суті, якщо, наприклад, можна сказати, що Путін у деяких аспектах блефує, то Ердоган – ні. Він реально грає в свою гру, досить цинічно для міжнародної безпеки. Ставки, які є, він приймає, й готовий іти на жертви. Політика Ердогана показує, що він серйозний гравець, передбачуваний, але передбачуваний у негативному сенсі», – резюмував Ілля Заводовський.

Як відомо, влада Нідерландів заборонили посадку літака очільника МЗС Туреччини та проведення в Роттердамі мітингу на підтримку змін до Конституції Туреччини.

Також керівництво Нідерландів видворило з країни міністра в справах сім'ї та соцполітики Туреччини. Прем'єр Нідерландів відмовився вибачатися перед Туреччиною.

В Анкарі назвали таку політику «фашизмом» і пообіцяли «жорстку відповідь».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: