У Нацбанку сумніваються в перемозі над інфляцією

Читать на русском
Глава ради НБУ Богдан Данилишин закликав не поспішати з прогнозами щодо збереження споживчих цін на теперішньому рівні і подолання інфляції відповідно.

Глава ради НБУ Богдан Данилишин закликав не поспішати з прогнозами щодо збереження споживчих цін на теперішньому рівні і подолання інфляції відповідно.

Про це він пише в статті для DT.UA, передає «Слово і Діло».

«Інфляцію не подолано тією мірою, коли про це можна казати, як про факт, що формує подальші тенденції. Рівень зростання споживчих цін не є достатнім показником», - зазначив він.

За словами економіста, зниження темпів зростання споживчих цін можна вважати результатом збігу кількох факторів, характерною ознакою і наслідком якого було скорочення грошової пропозиції на споживчий ринок переважно через тривале зниження доходів населення на тлі природно високого рівня пропозиції товарів і послуг.

Данилишин вважає, що дії НБУ не мали особливої антиінфляційної спрямованості. Якщо в 2014 і 2015 роках ключова ставка НБУ зростала, а монетарна пропозиція максимально стискалася, то динаміка курсу зводила всі ці зусилля нанівець. В 2016 році, при порівняльній стабілізації курсової динаміки, регулятор знизив ставку до 14%, давши монетарній пропозиції трохи «свободи».

В результаті, монетарна база збільшилася на 13,6%, а грошова маса — на 10,8%. В той же час, дії Нацбанку не можна назвати такими, що провокували інфляцію.

Економіка України в 2016 році скоротилася на 4,2%, а не зросла на 2,2% – експертВаловий внутрішній продукт України в 2016 році скоротився на 4,2%, а не зріс на 2,2%, як повідомляє Державна служба статистики.

Голова Ради НБУ зазначає, що зараз складно давати прогнози про те, наскільки довго вдасться зберегти низхідний тренд у споживчих цінах, хоча при відсутності серйозних економічних і політичних потрясінь динаміка цін не повинні відчувати настільки сильних прискорень, як у період 2014-2015 рр.

«Якщо НБУ не зможе зламати негативні тенденції у ставленні населення до банківської системи та національної валюти, стимулюючи повернення та істотне збільшення його коштів на банківських депозитах, то, на жаль, позитивні факти у ціновій динаміці можуть залишитися виключними і не перетворитися на бажаний тренд», - уклав він.

Водночас, доктор економічних наук Станіслав Аржевітін у своїй статті для DT.UA пише, що громадська колегія Ради НБУ висловила свою негативну позицію щодо оцінки грошово-кредитної політики (ДКП) Нацбанку.

За його словами, в той час. Як рівень інфляції в 2016 році склав 12,4%, зростання цін виробників в 2016 р. склало 36%. Результати такого зростання українці відчують вже у першому півріччі поточного року.

Нагадаємо, в Україні інфляція в лютому сповільнилася до 1%, але в річному вимірі прискорилася до 14,2%.

Згідно з прогнозами НБУ інфляція буде залишатися високою протягом перших трьох кварталів поточного року і повернеться до однозначного рівня лише в четвертому кварталі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: