Епопея з Насіровим, суд України проти Росії та пристрасті за восьмим березня. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Аліна Костюченкожурналіст

Топ-темами для обговорення минулого тижня став судовий процес, присвячений обранню запобіжного заходу відстороненому голові Державної фіскальної служби Роману Насірову, що затьмарив навіть таку «попсову» тему, як доцільність святкування 8 березня, а також початок розгляду позову України проти Росії в Міжнародному суді ООН у Гаазі, що вже здивував світ численними суперечливими заявами сторін. Все це не могло не отримати відгуку в заявах і обіцянках політиків, які ми вже традиційно розглядаємо наприкінці тижня.

Топ-3 невиконаних обіцянок

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє повернути Донбас протягом рокуСказано 10 березня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Повернути Донбас протягом року

Таку амбітну мету озвучив 10 березня 2016 року Президент України Петро Порошенко, зазначивши при цьому, що зробити це він планує мирним шляхом. Очевидно, Глава держави трохи переоцінив свої дипломатичні здібності, оскільки повернення контролю над Донбасом ані мирним, ані навіть військовим шляхом, на жаль, поки що не йдеться. Гарантувати виконання цієї обіцянки могло б дотримання Мінських угод, проте, як відомо, жодна зі сторін не виконує взяті в Мінську зобов’язання в повному обсязі: росіяни й сепаратисти не дотримуються режиму тиші та не виводять з Донецької й Луганської областей іноземні підрозділи, українці з огляду на це відмовляться проводити там вибори. Розрубати цей Гордіїв вузол – імовірно, завдання ще не одного року.

Депутати-зрадники досі недоторканні

Минуло вже півроку відтоді, як генеральний прокурор України Юрій Луценко пообіцяв «найближчим часом» направити до Верховної Ради подання про притягнення до відповідальності народних депутатів, підозрюваних у державній зраді, але суспільство досі не побачило ані список парламентарів-зрадників, ані звернення до ВРУ щодо позбавлення їх недоторканності. Останнє подібне звернення ГПУ до парламенту було зроблене в рамках розслідування справи Вадима Новинського, та й тому інкримінують не державну зраду, а тиск на покійного митрополита Української Православної Церкви Московського патріархату Володимира.

Ляшко і націоналізація Дніпровського меткомбінату

11 лютого минулого року лідер «Радикальної партії» відвідав мітинг працівників Дніпровського металургійного комбінату в Кам’янському (Дніпродзержинську), де пообіцяв ініціювати законопроект про націоналізацію підприємства в разі, якщо заробітні плати його працівників не будуть підвищені на 40%, а керівництво скорочуватиме перелік послуг отримуваного ними соцпакету. Днями «Слово і Діло» з’ясувало, що заробітна плата працівників Дніпровського меткомбінату торік була підвищена лише на 15%, проте ані Ляшко, ані його «радикальна» фракція обіцяного законопроекту за цей період до парламенту не подали.

Топ-3 виконаних обіцянок

Звільнення Насірова

Питання до роботи голови Державної фіскальної служби у різних політиків і представників окремих партій виникали задовго до його затримання детективами Національного антикорупційного бюро. Наприклад, ще у травні 2016 року народний депутат від фракції «Самопомочі» Андрій Журжій запевнив, що розгляд питання про звільнення Насірова відновиться. Також були у нардепа питання й до його заступника Сергія Білана. 3 березня вже цього року Кабінет міністрів на засіданні відсторонив голову ДФС від виконання професійних обов’язків у зв’язку з затриманням за підозрою в корупції. І хоча Журжій не мав безпосереднього стосунку до цього рішення, варто відзначити його послідовну позицію та дії, що сприяли усуненню головного «фіскала» країни (він особисто передав прем’єр-міністру Володимиру Гройсману відомості про неправомірні дії Насірова та Білана, а «Самопоміч» створила онлайн-платформу, де кожен охочий може поскаржитися на дії Фіскальної служби).

Освітня децентралізація на Донеччині

У місті Бахмут (колишній Артемівськ) Донецької області була створена опорна школа (школа-хаб), якою місцевий департамент освіти й науки визначив Бахмутську школу №12. Це було зроблено на виконання обіцянки голови військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського, яку він дав наприкінці січня минулого року. «Реформа освіти на Донеччині розпочинається. Уже в цьому році має відкритись школа-хаб в Артемівську-Бахмуті, а також класні опорні школи в Маріуполі і Краматорську (як мінімум)», – запевнив тоді губернатор. На жаль, із обіцянками створити опорні школи в Маріуполі й Краматорську Жебрівський не впорався, про що «Слово і Діло» вже писало раніше, однак перша частина його заяви справдилась.

Розслідування причин вибуху на шахті «Степова»

Створити спеціальну комісію для розслідування причин вибуху на шахті Степова у Львівській області пообіцяв голова місцевої обладміністрації Олег Синютка. Про це він заявив в ефірі одного з телеканалів у день трагедії, 2 березня. Державна комісія для розслідування причин інциденту справді була створена, і в п’ятницю вже дала перші висновки: аварію могло спричинити використання невідповідного кабелю, що, своєю чергою, на думку голови профспілки гірників Михайла Волинця, імовірно є спробою приховати реальних винуватців трагедії, котрими можуть виявитися спеціалісти науково-технічного центру у Львові, які неправильно розрахували схему провітрювання лави.

Топ-3 обіцянок у процесі виконання

Зниження комунальних тарифів

Вдатися до такого кроку пообіцяв «після досягнення енергетичної незалежності» прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Оскільки є серйозні сумніви щодо того, що на момент досягнення нашою країною енергонезалежності знайдеться багато людей, які пам’ятатимуть про цю обіцянку глави уряду, «Слово і Діло» зафіксувало її й неодмінно стежитиме за її виконанням.

Чергові мовні квоти для медіапростору?

Змусити телеканали збільшити обсяг українськомовного контенту найближчим часом пообіцяв Президент Петро Порошенко. Символічно, що сказано це було під час церемонії вручення Шевченківської премії в день 203-ї річниці з дня народження Кобзаря.

8 березня: чи бути скасуванню державного вихідного?

Категорично проти такої ініціативи Інституту національної пам’яті виступає Олег Ляшко. Він пообіцяв, що його фракція захистить та не дозволить скасувати державне свято в Міжнародний жіночий день.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: