День народження Кобзаря: де в Україні та світі вшановують пам’ять Шевченка

Читать на русском

Сьогодні Україна та весь світ відзначають 203-тю річницю з дня народження великого українського письменника Тараса Шевченка. В Україні відшукати населений пункт, де немає топоніма чи пам’ятника Кобзарю, складно. Більше того, його іменем називають навчальні заклади, наукові установи, театри, державні премії та навіть цілі міста.

За межами нашої країни видатного українця також вшанували в численних пам’ятних знаках, назвах вулиць і площ. Наприклад, казахстанське місто Актау, що отримало сучасну назву 1991 року, до цього носило ім’я Шевченка. Топоніми, пов’язані з прізвищем поета, є в країнах на всіх континентах, крім, хіба що, Африки та Антарктиди: у Росії, Білорусі, Грузії, Польщі, Литві, Угорщині, Великобританії, Франції, Йорданії, США, Канаді, Аргентині, Бразилії – загалом понад 1100 пам’ятників у 35 країнах світу.

Також носять ім’я Кобзаря і природні об’єкти. Наприклад, гора пік Шевченка на Кавказі (Росія), одна з малих планет («2427 Кобзар») та кратер на Меркурії.

Більше про те, де і як вшановують пам’ять великого українського митця – в інфографіці «Слова і Діла».

Нагадаємо, раніше портал показав географію топонімів та пам'ятних знаків, присвячених героям Небесної сотні. Крім того, на сайті «Слова і Діла» можна ознайомитися з тим, як українські політики виконують свої зобов'язання, що стосуються вшанування пам'яті Тараса Шевченка.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: