Великобританія може відмовитися платити ЄС 60 мільярдів євро за Brexit

Читать на русском
Юристи британського уряду дійшли висновку, що Великобританія не зобов'язана виплачувати Євросоюзу 60 млрд євро після виходу з європейського блоку.

Влада Великобританії може відмовитися від виплати 60 млрд євро Євросоюзу після виходу з товариства. У Брюсселя немає юридичних підстав вимагати подібних виплат від Лондона.

Такий доповідь підготували в комітеті британської палати лордів з питань відносин з ЄС, повідомляє Deutsche Welle, інформує «Слово і Діло».

Парламент Шотландії проголосував проти BrexitПарламент Шотландії проголосував проти запропонованого прем'єр-міністром Великобританії Терезою Мей плану щодо виходу країни з ЄС.

На думку авторів доповіді, у Лондона немає зобов'язань виплачувати так званий «за рахунок Brexit» в 55-60 мільярдів євро, розроблений командою Мішеля Барньє, який очолює делегацію ЄС на переговорах щодо Brexit. Цей рахунок передбачає, зокрема, погашення британської частки по виплаті пенсій колишнім чиновникам ЄС, за непогашеними кредитами та витрат на виведення з експлуатації атомних електростанцій. Барньє очікує, що Лондон буде здійснювати виплати в бюджет ЄС ще в 2019 і 2020 році.

«У Великобританії, мабуть, буде сильна правова позиція щодо бюджету ЄС після виходу з товариства, і це важлива обставина на переговорах по Brexit на підставі 50-ї статті (Лісабонського договору - ред.)», - заявила голова підкомітету з фінансових відносин з ЄС Кішвер Фолкнер.

За її словами, питання про виплати Лондона Євросоюзу стане важливим чинником у переговорах з Брюсселем. Далі Фолкнер допустила, що британська влада тим не менш виплатять необхідну суму в обмін на певні поступки з боку ЄС.

«Уряд (Великобританії - ред.) має порівняти фінансові та політичні витрати, пов'язані з такими виплатами, з потенційним прибутком від інших аспектів, які будуть обговорюватися на переговорах», - додала вона.

Такими поступками може стати привілейований доступ Великобританії до європейських ринків, а також співпраця у сфері правосуддя та безпеки, пише британське видання The Saturday Times з посиланням на неназване джерело.

Нещодавно палата лордів Великобританії схвалила поправку до законопроекту про початок Brexit.

Раніше повідомлялося, що 28 лютого був оприлюднено план щодо майбутнього ЄС після Brexit.

Нагадаємо, британський міністр допустив затримку в старті Brexit.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: