Ультиматум «Л/ДНР»: чим завершиться «націоналізація» підприємств Донбасу?

Читать на русском
Володимир Саприкінексперт у сфері енергетики

Уряд зараз має принаймні оголосити постанову, які товари ми пропускаємо, а які – належать до контрабанди.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний енергетичний експерт Володимир Саприкін, оцінюючи погрози з боку бойовиків почати так звану «націоналізацію» підприємств Донбасу, якщо до 1 березня не буде знята блокада.

«Зараз потрібна постанова, яка дозволить зробити законним порядок перетину кордону між Україною та окупованими територіями. За фактом наразі в нас немає нормативно-правового документу, який дозволяв би вантажам взагалі перетинати кордон. Тому в умовах бездіяльності уряду потрібно враховуючи, що на непідконтрольних територіях може статися все що завгодно», – розмірковує Саприкін.

З іншого боку, всі прекрасно розуміють, що підприємства, розташовані на окупованій частині Донбасу, належать приватним підприємцям та олігархам. Зокрема, йдеться про Ахметова.

Третій рік війни: що могла зробити влада, щоб уникнути блокади Донбасу?Голова Комітету економістів України розповів, яким чином можна було запобігти НС в енергетиці та блокаді Донбасу.

«Ахметов – саме та персона, яка співпрацює якщо не із самими бойовиками, то з їхніми керівниками. Він має достатньо впливу, щоб убезпечити себе від так званої «націоналізації», яка призведе фактично до розграбування його ж підприємств. Питання торгів та домовленостей і примарну «приватизацію» швидко згорнуть», – вважає експерт.

В експертному колі вважають, що в разі так званої «націоналізації» працівники будуть обмежені в засобах для існування до моменту, коли будуть нові контракти, можливо, навіть з РФ. У результаті все може завершитися скороченнями та падінням виробництва, що веде до збитків у економіці та ескалації конфлікту на Донбасі.

За попередньою інформацією, ватажки так званої «ЛНР» хочуть ввести «тимчасові адміністрації» в три компанії, які належать Ахметову.

Як відомо, штаб блокади відмовився від переговорів з урядом, а ватажки «ДНР» та «ЛНР» погрожують припинити постачання Києву вугілля, якщо блокаду не припинять до 1 березня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: