Донбас: чому ОБСЄ попереджає про ескалацію та чого чекає від Києва?

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Цілком можливо, що такі побоювання в ОБСЄ та ООН викликані тим, що вони бачать ситуацію, коли країна не може навести в себе лад самостійно. Зараз прикладом цього є блокада.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, аналізуючи заяву голови місії ОБСЄ про загрозу нового загострення на Донбасі, яка може бути сильнішою, ніж штурм Авдіївки.

«Скоріш за все, це розуміння того, що Україна бере на себе міжнародні зобов'язання, але не може контролювати ситуацію в зоні АТО», – констатував Якубін.

«Наразі ці заяви є відображенням здивування, що просто не може група людей, ким би вона не прикривалася, просто прийти, перекрити шляхи та диктувати волю країни. Міжнародні організації розуміють, що це позаштатна ситуація, тому що всупереч офіційно проголошеній політиці країни якась група людей намагається привласнити право на насильство», – міркує політолог.

На його думку, зараз для РФ немає сенсу йти на запеклі бої на Донбасі.

Скасування санкцій проти Росії залежатиме від її поведінки – Білий дімВіце-президент США Майк Пенс повідомив, що питання про можливість скасування або ослаблення санкцій проти Росії буде вирішено в найближчі місяці в залежності від поведінки РФ.

«Невигідно РФ зараз іти на ескалацію. По-перше, адміністрація Трампа вирішує питання можливого «перезавантаження» американсько-російських відносин, угод. По-друге, в Києва якраз поки склалися відносини із західними партнерами», – вважає він.

«У цій ситуації для РФ нелогічно буде випробовувати, наскільки адміністрація Трампа готова терпіти та приймати їхні витівки. Якраз те, що ми наразі спостерігаємо, багато в чому є закликом до України про те, що Києву потрібно ухвалювати рішення: чи готові ми йти заявленим шляхом, чи будемо думати про якісь інші стратегії, ось лише не зовсім зрозуміло, про які, тому що іншої стратегії немає», – підсумував Олексій Якубін.

Нагадаємо, Держдеп США закликав Росію та «ополченців, яких вона підтримує», негайно приступити до дотримання режиму припинення вогню на сході України. Сьогодні в Кремлі повідомили про підготовку зустрічі Трампа з Путіним.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: