«Мир» від Пінчука, Артеменка та інших: експерт про плани, як закінчити війну на Донбасі

Читать на русском
Богдан Яременко

Впродовж останніх кількох місяців Україна зіштовхнулась із засиллям планів з урегулювання війни на Донбасі та окупації Криму. Планів багато – Бжезінського, Пінчука, Філіпчука, Артеменка, Тарути. Тепер ще якщо й не план, то якісь пропозиції Савченко.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише дипломат, голова правління фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко, передає «Слово і Діло».

«Не всі оприлюднені досі плани та підпланчики є клонами, походять з одного джерела. Але значна їх кількість та синхронність появи, публічний резонанс – це феномен», – зауважив Яременко.

На його думку, поява великої кількості ідей, «як нам закінчити війну», пояснюється кількома причинами. Можна виокремити три найважливіших:

«банкрутство» так званих Мінських домовленостей та відсутність в української влади притомної альтернативи чи будь-якого сприйнятого суспільством плану врегулювання;

тривалі та перспективні зміни в світовій політиці, що спричиняються як загальним переглядом «правил гри», так і зміною політичних режимів в основних країнах;

нестабільність і стурбованість у РФ внутрішньою і зовнішньою ситуацією, неспроможність російської влади вирішувати основні економічні й політичні проблеми.

«Перераховувати тут наполеонівські амбіції деяких учасників «атаки планів» не варто, хоча цей фактор також має місце. Він все-таки другорядний і за відсутності перерахованих вище обставин карикатурні спроби деяких мислителів були б узагалі непомітними», – додав дипломат.

Також, зауважив він, варто пояснити, що зміни ситуації в Росії можна було б віднести й до другого підпункту, але не варто, тому що фактично всі нові плани врегулювання якось надто дружньо та демонстративно ігнорують аналіз здатності Росії до продовження агресії.

«Це змушує підозрювати, що Росія стоїть щонайменше за деякими з оголошених планів, а також – що Росія має причини поспішати», – вважає Яременко.

Як відомо, минулого тижня в ЗМІ з'явилась інформація про так званий «план Артеменка» з ідеєю віддати Крим в оренду РФ, який нардеп передав до США. Згодом депутат заявив, що жодного плану взагалі не існує, а сама ідея – ініціатива «Радикальної партії».

Нагадаємо, за останній період в Україні та за її межами були озвучені так звані «мирні плани» для Донбасу Медведчука, Пінчука, Філіпчука, Тарути та Балоги.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: