Україна нарощує експорт пшениці за рахунок поставок в Індію

Читать на русском
Очікується, що до кінця сезону Україна експортує близько 2-2,5 млн тонн пшениці і 9-9,5 млн тонн кукурудзи, загальний обсяг експорту зернових буде близьким до 41 млн тонн.

З початку поточного сезону і по 23 лютого український експорт зернових склав 29 млн тонн, з цього обсягу близько 2,3 млн тонн було експортовано в лютому.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на інформацію Міністерства аграрної політики України.

На звітну дату експорт пшениці склав 13,3 млн тонн (з початку лютого – 0,5 млн тонн), кукурудзи – 10,6 млн тонн (1,6 млн тонн в лютому), ячмінь – 4,6 млн тонн. На додаток, з початку сезону український експорт сої перевищив 1,6 млн тонн, соняшникової олії – понад 2,4 млн тонн.

«Ми відзначаємо хороші темпи експорту зернових і олійних з України в поточному сезоні, незважаючи на всі проблеми з логістикою (недолік вагонів-зерновозів) в останні місяці 2016 року. Відносно пшениці, серед основних причин подібної динаміки хороший попит з боку Індії (20% українського експорту пшениці в поточному сезоні), а також відносно низькі темпи експорту зернових з Росії», – коментують аналітики ShareUAPotential.

За різними оцінками, в поточному сезоні загальний урожай зернових в Україні склав від 64млн тонн (оцінка АПК-Інформ) до 66млн тонн (офіційна статистика).

«Наша оцінка ближче до верхньої межі (65-66млн тонн), однак ми очікуємо значних проблем з якістю зерна (по кукурудзі, зібраної після снігопадів кінця листопада). За інформацією ProAgro, на 1 лютого загальні запаси зернових в Україні трохи перевищували 22 млн тонн, з них пшениці – близько 7 млн ​​тонн, ячмінь – 1,8 млн тонн, кукурудза – 12,3 млн тонн», – відзначають в компанії.

Кабмін виділить мільярд гривень на компенсацію вартості техніки аграріям – ГройсманКабінет міністрів України має намір передбачити на 2018 рік 1 млрд грн на компенсацію частини вартості при купівлі сільгосптехніки українського виробництва.

Очікується, що до кінця сезону Україна експортує близько 2-2,5 млн тонн пшениці і 9-9,5 млн тонн кукурудзи, таким чином загальний обсяг експорту зернових буде близьким до 41 млн тонн. У поточному сезоні можна також очікувати рекордних обсягів українського експорту сої та соняшникової олії.

Як повідомлялося, сходи озимих культур отримано на 6,8 млн га, що становить 95% від загальної посівної площі, з них 82% або 5,6 млн га на даний момент знаходяться в доброму та задовільному стані.

Єврокомітет по зерновим культурам збільшив на 2017 рік квоти на імпорт українського зерна в рамках тарифної угоди.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: