Угода з бойовиками. Як українська влада торгує з ОРДЛО

Читать на русском
Ольга Василевська-Смаглюкжурналіст

Нічого особистого, просто бізнес. Ми торгуємо з бойовиками. І не лише вугіллям. Влада називає це «обміном товарами». Для цього охочій фірмі або фізичній особі достатньо отримати спецдозвіл у СБУ та ДФС. Видають не всім. Підприємство має написати купу заяв і пройти спецперевірку. Блокада продемонструвала, чиї інтереси стоять за торгівлею з ОРДЛО і хто її покриває.

У списку з двох тисяч товарних груп, які дозволені для перевезення туди-сюди, і гума, і хімічні добрива, і будматеріали, і навіть апарати для підтяжки шкіри обличчя. Перевозити можна навіть порох. Звичайно, головні суб'єкти «товарообміну» – великі гірничо-збагачувальні комбінати, металургійні підприємства, шахти. А головні вигодонабувачі – Рінат Ахметов, Вадим Новінський, Віктор Нусенкіс, Віктор Вишневецький. Найцікавіше, як платять податки бойовикам за продукцію, яку вивозять з ОРДЛО? З моїх власних джерел відомо, що, наприклад, ДТЕК Ахметова звільнена від сплати 5% податку бойовикам. Підприємство розраховується електроенергією, яке виробляє підконтрольна олігарху Старобешівська ТЕС «Донбасенерго».

Ватажки «ДНР» і «ЛНР» погрожують Україні через блокаду ДонбасуВатажки самопроголошених республік зробили погрозу українському уряду через блокаду окупованого Донбасу.

Втім, у списку тих, хто торгує з ОРДЛО, є не лише приватні підприємства. Наприклад, шахтоуправління «Донбас» – повністю державне. За моїми даними, зараз там працюють 3 тисячі шахтарів. Зарплату вони отримують офіційно в банкоматах на підконтрольній Україні території. Вугілля скуповують із «копанок» по 600 гривень за тонну, а продають державному «Центренерго» удвічі дорожче. Щоправда, щоб вивезти його з так званої «ДНР», змушені платити 180 гривень із кожної тони бойовикам-митникам. Це неофіційна інформація від керівництва «Центренерго», яке зараз перебуває під чуйним впливом нардепа від БПП Ігоря Кононенка. Офіційно про пайову участь бойовиків у виробництві й постачання вугілля ніхто не говорить. Адже публічно визнати факт оплати бойовикам – підписати собі вирок за фінансування тероризму.

Якщо звідти ходить лише товар, а грошей немає (всі рахунки на території України), то як відбувається оплата бойовикам за розмитнення? Власник однієї з шахт на умовах анонімності розповів: для того, щоб ввезти товар на територію «ДНР», він знаходить контрагента, який має рахунки по обидва боки лінії розмежування, платить йому за потрібний товар, а до його вартості включає 5% для бойовиків.

За інформацією Сергія Тарути, колишнього очільника Донецької області, великі підприємства бойовики обходять стороною й не стягують із них «податки», оскільки ці фірми є в списку учасників переговорів у Мінську. Виходячи з усього досвіду існування «мінського формату», «дах» наших переговорників явно протікає. І навряд чи навіть великим підприємствам вдається обійтися без хабарництва бойовиків. До того ж, «влада» ОРДЛО дедалі активніше мусує тему націоналізації підприємств, у випадку, якщо блокада не припиниться. Там навіть видали «наказ» про обов'язкову перереєстрацію усіх підприємств, які працюють на підконтрольних їм територіях. Такий явний шантаж, який сьогодні вустами Пєскова підтримала Росія, свідчить про те, що бойовики також їдять з цього столу. Інакше як пояснити цю істерику з погрозами націоналізувати, ввести зовнішню адміністрацію на підприємства? І якщо усі 603 фірми зі списку СБУ перереєструються, Україні буде ще складніше пояснити громадянам товарно-грошові відносини з сепаратистами.

Блокада Донбасу: сформовані три мобільні групи для контролю КПВВ «Новотроїцьке»Народний депутат України Володимир Парасюк розповів, як активісти блокади окупованого Донбасу контролюватимуть проїзд через КПВВ «Новотроїцьке».

Якщо допустити, що зараз великих виробників бойовики дійсно не чіпають, то з дрібними фірмами зі списку все набагато цікавіше. Саме існування цих дрібних фірм підтверджує, що ми торгуємо саме з бойовиками. Адже засновниками деяких таких фірм є... сепаратисти. Про це першою розповіла ТСН. Вдалося знайти ще кілька підприємств, яким СБУ видала спецдозволи. Вони безпосередньо пов'язані із сепаратистами. Отже, будьте знайомі, позивний «Стажер». Засновник ТОВ «Компанія «ЛТС-2006» Володимир Савченко (дані отримані завдяки сервісу Youcontrol). Савченко відправив в Україну, згідно з інформацією «Слова і Діла», понад 3,5 тисячі вагонів із вугіллям.

У списку ДФС є також фірма «Річкова». Згідно з реєстром юридичних осіб, у фірми ціла низка засновників. Серед них депутат Стежковскої сільради від «Партії регіонів» Валентин Соловйов. Інший співзасновник, Володимир Сашенко, є президентом Федерації футболу непідконтрольного нам міста Шахтарськ (і президентом ФК «Шахтарськ», який грає в «футбольній лізі ДНР»).

«ВС Менеджмент груп» також значиться в списку підприємств, які торгують з ОРДЛО. Його засновником, згідно з даними Youcontrol, значиться Володимир Куц. У ЗМІ «ДНР» людина з аналогічним ПІБ згадується як член «загону Троя» з позивним «Дядя Вова». У грудні позаминулого року в загоні сталося лихо. В стані наркотичного сп'яніння бойовики вбили свого соратника на прізвисько «Зуй». «Дядя Вова» як ватажок загону прибув на місце події, де був поранений у голову. Дивом залишився в живих і поставляє вугілля вагонами на українську територію. А тепер уявіть: вугілля на українські ТЕС постачають такі, як «дядя Вова» та «Стажер», з дозволу українських правоохоронних органів. Вражає, правда?

Що має на увазі український уряд під обміном товарами з лідерами самопроголошених республік і хто отримав спецдозволи на торгівлю з ОРДЛО, розповідає Ольга Василевська-Смаглюк.

Крім вугілля, бойовики з легкої руки Служби безпеки України поставляють із «ДНР» друковану продукцію. Йдеться про друкарню «Новий світ». Це та сама, що видавала книжки Януковича й отримувала за це шалені гонорари. Пізніше «Новий світ» займався проектами не менш прибутковими: видавав газети «Новоросія» та «Донецька республіка». Згідно з даними ДФС, друкарня відправляла друковану продукцію своїй же фірмі ППНС. Одним із її співзасновників є Володимир Нестеренко. Згідно з даними сайту «Миротворець», Нестеренко був затриманий СБУ в Києві, проте згодом рішенням суду був відпущений під особисте зобов'язання. І відразу втік. Інший співзасновник «Нового світу» та ППНС Геннадій Устименко теж «постраждав» від правоохоронців. Але не сильно. Печерський суд заарештував його семикімнатну квартиру в Києві в справі про надання хабара Януковичу. Після всього цього СБУ видає його підприємству спецдозвіл на перевезення друкованої продукції з «ДНР».

Крім пересічних бойовиків, СБУ та Державна фіскальна служба видали дозволи на торгівлю з ОРДЛО й рядовим бізнесменам із Російської Федерації. Наприклад, концерн «Норд», який торік продав росіянам «регіонал» Валентин Ландик, працює на повну потужність. Холодильники, плити, інша побутова техніка курсує з Донецька на вільну частину України. І не тільки. Йде вона і з Донецька в Росію. Адже новий господар підприємства Ігор Сидоркин має ростовську прописку і є там власником підприємства «Діорит-Техніс». Чи пропускають улюблені холодильники Ландика до Ростова без «чайових» для бойовиків, невідомо. Єдине, що радує: мрія Валентина Ландика здійснилася. Він виступав проти вступу України до Євросоюзу, тому що там його холодильники нікому не потрібні. Зате в Ростові їм раді.

Домовитися із СБУ та ДФС вдалося й іншим росіянам донецького походження. ФАРКОН ЛТД, засновниками якої є В'ячеслав Фарига та Арсен Адамян. Ті ж бізнесмени мають підприємство й у російському Краснодарі.

Навіщо Путін визнав фантики «торгових партнерів» Порошенка з ОРДЛОНавіщо російський лідер Володимир Путін визнав «паспорти» самопроголошених «Донецької і Луганської народних республік», розповідає журналіст Максим Кречетов.

Не обділила Служба безпеки України й «своїх» людей. Торгівлю з ОРДЛО ведуть власники фірми «Інтегралл» Олег Куріцин і Лідія Шалигіна з окупованого Антрацита. «Наші гроші» повідомляли, що ці особи фігурували в одному скандалі з Президентом Петром Порошенком і заступником голови СБУ Віталієм Маліковим. Як з'ясували телевізійники, вони всі виявилися власниками захопленої землі в чернечому лісі під Києвом. А співмешканець Шалигін мав підприємство, що торгувало вугіллям, «Темп-ЛТД-А» з Олексієм Близнюком, сином екс-губернатора Донецької області.

Фірма з оптимістичною назвою «Гуд діл» також має спецдозвіл на торгівлю з ОРДЛО. Єдиним власником компанії є Євген Шитілов, якого згадували в ЗМІ як ставленика нинішнього міністра енергетики Насалика. Нібито Насалик позиціонує його як головного переговірника щодо вугілля з бойовиками. Фірма Шитілова поставляє вугілля з Донбасу й державним органам. Зокрема, Міністерству оборони. Два роки тому вона виграла тендер на поставку вугілля на суму 50 мільйонів гривень. Упродовж останнього року, згідно з даними сервісу закупівель ProZorro, «Гуд діл» постачає вугілля «Укрзалізниці».

Що має на увазі український уряд під обміном товарами з лідерами самопроголошених республік і хто отримав спецдозволи на торгівлю з ОРДЛО, розповідає Ольга Василевська-Смаглюк.

Понад дві з половиною тисячі вагонів вугілля вивіз із ОРДЛО родич колишнього народного депутата від ПР Андрія Орлова Володимир. Він є засновником ТОВ ІСТЕК. Серед підприємств, яким СБУ дало дозвіл на торгівлю, є також фірми синів екс-нардепа Бориса Дейча, який агітував за анексію Криму (про це повідомлялося в сюжеті ТСН). Серед власників спецдозволу й підприємство родичів нинішнього народного депутата від «Волі народу» Олександра Пономарьова.

За даними Фіскальної служби, отриманими за запитом ТСН, у 2016 році підприємства, що вступили з ОРДЛО в торгові відносини, заплатили до Бюджету України понад 31 мільярд гривень податків. Через непідконтрольну територію проходить 9,3% всіх товарів в Україні. Частина цих підприємств у той чи інший час потрапляла до поля зору СБУ, а їхні засновники підозрювалися у фінансуванні тероризму. Жодна така справа не дійшла до обвинувального вироку.

Упродовж останньої доби ми втратили двох бійців Збройних сил України. Ще четверо поранені й травмовані. Вороги 62 рази обстріляли українські позиції. Під час боїв із початку проведення АТО, за даними ООН, загинули 9 тисяч людей. Яким чином товарно-грошові відносини з ворогом поєднуються з втратою тисяч життів, ніхто з можновладців так і не пояснив.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: