Голод в Африці загрожує життю понад 20 мільйонів людей

Читать на русском
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав світову спільноту запобігти голоду в африканських країнах, який загрожує життю понад 20 мільйонів осіб.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав світову спільноту запобігти голоду в африканських країнах, який загрожує життю понад 20 мільйонів осіб.

Про це він заявив на прес-конференції, присвяченій гуманітарної ситуації в країнах Африки, повідомляє Центр Новин ООН, пише «Слово і Діло» з посиланням на «УНІАН».

«Голод – вже реальність в деяких частинах Південного Судану. Якщо зараз ми не вживемо необхідних заходів, то незабаром голод охопить й інші регіони країни. Ми стикнулися з трагедією. Ми не маємо допустити, щоб вона стала катастрофою», - сказав Антоніу Гутерріш на прес-конференції для журналістів.

Голова ООН закликав міжнародне співтовариство без зволікання вжити рішучих заходів з тим, щоб запобігти загибелі людей від голоду. Він зазначив, що мільйони людей перебувають на межі виснаження, вони страждають від злиднів, голоду і хвороб. Для того, щоб вижити, багато сімей змушені забивати худобу. Інші використовують для харчування зерно, призначене для посівів. А це означає, що люди можуть втратити новий врожай.

Гутерріш зазначив, що в Південному Судані термінової продовольчої допомоги потребують майже п'ять мільйонів людей. Ситуація у двох регіонах Південного Судану офіційно визнана голодом. Із серйозним дефіцитом продуктів харчування зіткнулися більше 5 мільйонів жителів південно-східній Нігерії. В Сомалі, за словами Генерального секретаря ООН, стрімко зростають ціни на продовольство, домашні тварини гинуть також через відсутність кормів. Медики повідомляють про загрозу виснаження більше мільйона сомалійських дітей у віці до п'яти років. Важка ситуація склалася також в Ємені, де продовольчої допомоги потребують близько 7, 3 мільйони осіб.

Генеральний секретар ООН повідомив, що у всіх цих чотирьох країнах ООН здійснює плани надзвичайних заходів. Проте для активізації цієї роботи організаціям катастрофічно не вистачає фінансових коштів.

«Найбільша перешкода, з якими ми зараз стикаємося, - це фінансування. На гуманітарні операції в цих чотирьох країнах необхідно до кінця року зібрати 5, 6 мільярда доларів США. З тим, щоб запобігти катастрофі, нам необхідно вже до кінця березня мати, щонайменше 4,4 мільярда доларів США», - сказав Антоніу Гутерріш.

Однак, за його словами, на сьогоднішній день з цієї суми зібрано всього 90 мільйонів доларів США, по два центи на кожний необхідний долар.

Глава ООН закликав донорів проявити солідарність з жителями Ємену, Нігерії, Сомалі та Південного Судану і виділити необхідні кошти.

«Життя мільйонів людей залежить від нашої колективної можливості діяти. У світі достатку немає ніяких виправдань такій бездіяльності», - заявив генеральний секретар.

Раніше,ООН спільно з урядом Південного Судану оголосили про важке становище 100 тисяч жителів штату Юніті, які страждають від голоду.

Нагадаємо, за даними ООН, майже півмільярда осіб в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні голодують.

Як повідомлялося, за даними ЮНІСЕФ, за час конфлікту на Донбасі постраждав 1 млн дітей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: