Світовий експорт озброєнь рекордно зріс

Читать на русском
Обсяг ринку озброєнь у світі виріс майже на 8,5% і досяг глобальних розмірів з часів холодної війни.

Обсяг ринку озброєнь у світі виріс майже на 8,5% і досяг глобальних розмірів з часів холодної війни.

Про це йдеться в звіті про глобальні обсяги експорту озброєнь стокгольмського Інституту вивчення проблем миру (SIPRI), опублікованому в понеділок, 20 лютого, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Ліга.Новини».

За підрахунками дослідників, обсяг ринку озброєнь в 2012-2016 роках збільшився на 8,4% порівняно з попереднім п'ятирічним періодом (2007-2011), загалом тенденція до його зростання спостерігається після тривалого спаду.

Майже три чверті (74%) міжнародних поставок зброї припадає на п'ятірку найбільших експортерів озброєнь в світі - США, Росію, Китай, Францію і Німеччину.

Україна представила концепцію ударного вертольота КТ-112 – фотоДержавна зовнішньоторговельна та інвестиційна фірма «Укрінмаш», що входить до складу концерну «Укроборонпром», представила концепт нового легкого ударного вертольота КТ-112.

Перше місце в торгівлі зброєю і раніше посідають Сполучені Штати з ринковою часткою 33%. Згідно зі звітом, за останні п'ять років обсяг проданих у США озброєнь збільшився на 21%. Також Штати лідирують за кількістю країн-покупців: американська зброя поставляється в як мінімум 100 держав. Понад половину вироблених США озброєнь в 2012-2016 роках придбали на Близькому і середньому Сході.

На другому місці серед експортерів зброї - Росія, 23% охоплює ринку. Третю позицію в рейтингу посідає Китай (ринкова частка - 6,2%), який за п'ять років збільшив обсяги продажів озброєнь на 74%. В кінці п'ятірки Франція (6%) і Німеччина (5,6%).

Основними покупцями зброї в світі, згідно зі звітом SIPRI, є резиденти країн Азії та Океанії, а також держав Близького і Середнього Сходу. Лідерами серед імпортерів озброєнь є Індія і Саудівська Аравія.

Як повідомлялося, «Укроборонпром» представив нову модифікацію безпілотного тактичного багатоцільового транспортного засобу «Фантом» на виставці IDEX 2017 ОАЕ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: