Навіщо Кремль визнав «паспорти» «Л/ДНР». Подробиці указу Путіна

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Безумовно, цейй указ – пряме порушення Мінських угод. У Мінських домовленостях немає жодного слова про «ДНР-ЛНР». Це принципово.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, аналізуючи указ керівництва РФ про визнання «документів» ОРДЛО.

«Фактично, визнання «документів» з боку РФ означає часткове та неповне визнання цих «республік». Повного визнання немає. Проте свого часу саме з цього почалося визнання Абхазії, Південної Осетії», – підкреслив політолог.

«РФ не буде виходити з Мінських угод. Таких дурниць вони робити не будуть. Навпаки, таким кроком в Кремлі намагаються шантажувати Захід», – переконаний експерт.

Указ РФ про визнання «документів» ОРДЛО – це натяк, що якщо з боку Заходу не буде тиску на Україну, прогресу у виконанні політичної частини «Мінська», то Росія може визнати «республіки», наслідком чого стане політичне заморожування конфлікту.

В такому разі, на його думку, можливе політичне заморожування конфлікту, а не військове, тому що військові дії можуть продовжуватись роками, як, наприклад, у Карабасі.

«Фактично, це означатиме розділення Донбасу на українську частину та дві сепаратистські «республік». Між іншим, парадоксально, що цю ідею підтримують учасники блокади Донбасу. Тут їхні цілі з Москвою співпадають», – вважає Фесенко.

«Мінськ-3»: план примирення чи теорія обміну?Політичний експерт розповів про альтернативу Мінським угодами та припустив, яким може бути новий план примирення.

Крім того, важлива деталь, за його словами, полягає в тому, що указ Путіна з'явився вже після того, як усі важливі виступи та зустрічі на Мюнхенській конференції відбулися, а Лавров абсолютно нічого про це не сказав.

«Сценарій політичного заморожування дуже непокоїть західних партнерів, тому що це означатиме, що конфлікт не буде врегульований. Проблема таких заморожених конфліктів у тому, що вони можуть бути розморожені в будь-яку мить. Зараз це новий виток гри з боку Москви», – додав політолог.

РФ чекала авансів від Трампа. Цього не відбулося. Навпаки, починається помітне охолодження стосунків, але ідеалізувати його не варто. На позицію Трампа впливають внутрішньополітичні причини. Саме тому поки демонструється жорсткість. Але сподівання, що це перемога, ватор відкинути.

«В РФ відчули, що жодних швидких домовленостей із Трампом не буде. Ситуація ускладнюється, тому починається шантаж. У цій ситуації – не лише США, але й ФРН і Франції», – зауважив він.

Таким чином Москва хоче підштовхнути захід до виконання політичної частини «Мінська», але насправді указ Путіна лише ускладнює його реалізацію.

«Шансів і так майже не було, а зараз вони близькі до нуля. Україна не погодиться на реінтеграцію зі збереженням двох «республік», – підсумував Володимир Фесенко.

Нагадаємо, в РНБО вважають цей крок РФ початком виходу Росії з мінського процесу. МЗС України закликало посилити тиск на Росію з метою виконання «Мінська» та повернення Кремля в міжнародне правове поле.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: