Порошенко ввів у дію рішення РНБО, яке передбачає блокування сайтів

Читать на русском
Президент Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 29 грудня 2016 року Про погрози кібербезпеки держави та невідкладні заходи по їх нейтралізації.

Президент Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони від 29 грудня 2016 року «Про погрози кібербезпеці держави та негайні заходи щодо їх нейтралізації».

Про це йдеться на офіційному сайті голови української держави, де оприлюднено відповідний указ від 13 лютого, передає «Слово і Діло».

Кабінету міністрів доручено внести на розгляд Верховної Ради законопроекти щодо імплементації положень Конвенції про кіберзлочинність, ратифікованої законом від 7 вересни 2005 року № 2824-IV.

В атаці на сайт РНБО силовики знайшли «російський слід» – ЗМІЯк повідомляють джерела, хакерська атака є потужною і коли вдасться відновити роботу ресурсу – поки не відомо.

В них, зокрема, слід передбачити «запровадження блокування (обмеження) за рішенням суду операторами та провайдерами телекомунікацій визначеного (ідентифікованого) інформаційного ресурсу (інформаційного сервісу)».

Також Кабмін має передбачити в законопроектах установлення вимог щодо надання операторам та провайдерам телекомунікацій на вимогу правоохоронних органів інформації, необхідної для ідентифікації постачальників послуг і маршруту, яким було передано інформацію.

А правоохоронні органи своєю чергою мають отримати повноваження щодо внесення обов'язкових до виконання приписів власникам комп'ютерних даних (операторам та провайдерам телекомунікацій, іншим юридичним і фізичним особам) про термінове фіксування та зберігання комп'ютерних даних, необхідних для розкриття злочину, на строк до 90 днів із можливістю продовження такого строку до 3 років, а також унормування порядку внесення зазначених приписів. Відбудеться і з запровадження дієвого механізму використання в кримінальному процесі доказів в електронній формі, зібраних у процесі здійснення оперативно-розшукової діяльності.

Призначення в СБУ: Порошенко зробив низку кадрових перестановокПорошенко призначив начальником департаменту контррозвідки Служби безпеки України Олексія Петрова і змінив начальників управлінь СБУ в Херсонській, Сумській Миколаївській, Тернопільській та Запорізькій областях.

Кабмін ще й має підготувати за участю Служби безпеки України законодавчі пропозиції щодо визначення обмежувальних заходів стосовно використання на об'єктах критичної інфраструктури програмного забезпечення та телекомунікаційного обладнання, розробленого/виготовленого суб'єктами господарювання держави-агресора, та внести в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України відповідний законопроект.

Національному банку своєю чергою рекомендовано опрацювати за участю СБУ питання щодо розроблення правового механізму блокування (припинення) на території України функціонування електронних платіжних систем суб'єктів господарювання держави-агресора.

Зауважимо, що Рішення РНБО від 29 грудня 2016 року містить також два таємних пункти.

Раніше РНБО заборонив експорт антрациту з окупованого Донбасу.

Нагадаємо, секретар РНБО анонсував переломний рік у війні на Донбасі.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: