«Нормандська четвірка»: підсумки зустрічі глав МЗС у Мюнхені

Читать на русском
Переговори в Нормандському форматі не будуть розширені за рахунок Сполучених Штатів Америки. Такої домовленості досягли представники четвірки та держсекретар США Рекс Тіллерсон.

Міністри закликали до зняття блокади щодо постачання вугілля. Крім цього, зазначається, що «нормандська четвірка» домовилася не залучати США до переговорів і з понеділка, 20 лютого відновити перемир'я на Донбасі.

Про це пише «Європейська правда», передає «Слово і Діло».

Блокада Донбасу – аргументи «за» і «проти»Майже два місяці триває блокада окупованого Донбасу, проте не всім до вподоби така ініціатива. Наприклад, 1,5 тисячі ветеранів АТО сьогодні відмовилися брати участь у блокаді залізниці на Донбасі.

Нагадаємо, щойно у Мюнхені завершилася зустріч міністрів закордонних справ Франції, Німеччини, України та РФ Жана-Марка Еро, Зігмара Габріеля, Павла Клімкіна і Сергія Лаврова.

Французькі та німецькі дипломати заявили про домовленість щодо припинення вогню та розведення озброєння, наголосивши, що її виконання буде передумовою початку політичного процесу.

«Всі сторони погодилися дотримуватися домовленостей Мінської групи, яка узгодила режим припинення вогню і те, що має бути прибрана важка зброя, а також про те, щоби дати можливість місії ОБСЄ здійснювати контроль, де ця зброя перебуває, а також контроль над режимом тиші», — заявив за підсумками зустрічі глава МЗС Німеччини Зігмар Габріель.

Разом з тим, переговори в «нормандському форматі» не будуть розширені за рахунок США. Такої домовленості досягли представники «четвірки» та держсекретар США Рекс Тіллерсон.

У Мінську домовилися про нову дату відведення озброєнь на ДонбасіУчасники Тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі досягли нової домовленості про відвід важкого озброєння до 20 лютого.

«Ми говорили про це з Тіллерсоном, ми чітко домовилися, що має бути тісний контакт з США, але ми думаємо, що той формат, який маємо (Україна, РФ, Німеччина та Франція), треба зберігати. І США на це погодилися», — заявив міністр закордонних справ Зігмар Габріель після сьогоднішніх переговорів.

За словами Габріеля, також сьогодні сторони домовилися, що Червоний хрест отримає доступ до території ОРДЛО.

«Ми побачимося вже впродовж наступних кількох тижнів для підготовки політичного процесу, що буде нашим найважчим завданням. Але без режиму тиші і відведення важної зброї ми не зможемо почати політичний процес», — заявив він.

Окрім цього, міністри закликали до зняття блокади щодо постачання вугілля.

Раніше повідомлялося, що альтернативу Мінським домовленостям не шукатимуть незважаючи на складності, які виникають у виконанні підписаних угод.

Нагадаємо, «Велика сімка» закликала припинити блокаду Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: