НАТО посилить свою присутність у Чорному морі – Столтенберг

Читать на русском
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у четвер заявив, що Альянс ухвалив рішення посилити присутність військових сил у Чорному морі, яке матиме оборонний характер.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у четвер заявив, що Альянс ухвалив рішення посилити присутність військових сил у Чорному морі, яке матиме оборонний характер.

Про це він повідомив за підсумками засідання Північноатлантичної ради, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Радіо Свобода».

За його словами, ще п'ять країн зобов'язалися надати свої сухопутні та військово-повітряні сили для навчань і патрулювання.

«Сьогодні ми домовилися щодо двох додаткових морських заходів: розширення військово-морської присутності НАТО в Чорному морі для посилення підготовки, навчань та обізнаності із ситуацією, а також щодо морських координаційних функцій для наших постійних військово-морських сил у роботі з іншими силами союзників у регіоні чорного моря», – заявив генсек НАТО, додавши, що це є свідченням згуртованості й потужності Альянсу.

Столтенберг пояснив, що йдеться про різні елементи оборони в Чорному морі, а саме – сухопутний, повітряний та водний.

Україна в НАТО: що обіцяли політики«Слово і Діло» вирішило зробити огляд зобов'язань українських політиків, які обіцяли членство в НАТО або пов'язані з Альянсом речі.

Постійні військово-морські сили НАТО будуть здатні частіше ходити до Чорного моря, де вони здійснюватимуть військові навчання разом з іншими державами-союзниками, що допомагатиме Альянсу ближче знайомитися із ситуацією з безпекою в регіоні.

«Все, що ми робимо, перебуває в рамках міжнародних зобов'язань НАТО. Кілька наших держав-союзників мають вихід до Чорного моря – це Туреччина, Болгарія, Румунія. Ми маємо там держави-партнери – Україну й Грузію. Між тим, збільшення присутності в цьому регіоні буде збалансованим, оборонним та в жодному разі не для провокації конфлікту або ескалації напруженості», – запевнив Столтенберг.

З моменту незаконної анексії Криму Росією та початку її військово-політичної підтримки сепаратистів на сході України НАТО почало прискорену адаптацію до нових реалій з безпекою. Зокрема, Альянс вирішив розмістити чотири мультинаціональних батальйони на своїх східних кордонах, які мають бути цілком боєздатними в червні, й посилити присутність військово-морських сил НАТО в Чорному морі.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив про продовження підтримки України з боку Альянсу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: