Експерт назвав головну помилку України в переговорах щодо Донбасу

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Конфлікт на Донбасі дійсно частково йде за прискореним придністровським сценарієм, але формат «5+2» для вирішення конфлікту в Україні не підходить.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, аналізуючи заяву про те, що Україна братиме участь у форматі «5+2» з вирішення придністровського конфлікту.

«Україна зіткнулася із ширшим полем агресії РФ: дестабілізація держави, гра на розмивання монолітності Євросоюзу, спроба лідерства в новому світовому порядку. В Молдови не було окупованих територій на кшталт Криму, не було спільного кордону з РФ, тому ситуації все-таки різні», – розмірковує Саакян.

Експерт про ситуацію на Донбасі: заморожування конфлікту за зразком Придністров'яПолітолог поділився міркуваннями щодо продовження «Мінська» в ході зустрічі «нормандської четвірки».

Україні сьогодні важливо говорити про зміну «нормандського формату», можливо, про посилення його новими гравцями.

«По-друге, варто переглянути порядок денний, який ми ставимо в цих форматах. Україна досі не виробила політику щодо деокупації територій, не змінила власну призму, через яку ми позиціонуємо російсько-український конфлікт. Ми говоримо про себе як про жертву, яку потрібно захищати. Звісно, це так. Але набагато правильніше позиціонувати себе не як проблему, а як частину рішення», – пояснює політолог.

«Слід акцентувати, що не ОБСЄ погано працює, а система ОБСЄ не відповідає сьогоднішнім реаліям. І це проблема всього європейського простору», – додав він.

На його переконання, якщо в нас немає власної політики щодо окупованих територій, сформованого порядку, то яким би не був формат, результат не буде вигідним для нас.

«Майданчики потрібні для того, щоб боротися, на дипломатичному фронті проводити протистояння, а не реалізовувати чиїсь плани», – підсумував Олег Саакян.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє повернути Донбас протягом рокуСказано 10 березня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Як відомо, нова зустріч у «нормандському форматі» може відбутися 17 лютого.

Нагадаємо, минулого року Президент України Петро Порошенко обіцяв повернути Донбас мирним шляхом протягом одного року. Всі обіцянки Президента доступні за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: