Експерт оцінив наслідки підвищення мінімальної зарплати

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Це рішення було недостатньо прорахованим і мало радше політичний, аніж економічний характер.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний експерт з економічних питань Олександр Жолудь, оцінюючи заяву прем'єр-міністра Володимира Гройсмана про те, що підвищення мінімальної зарплати – це крок до справедливої оплати праці та зростання економіки.

«Звичайно, якщо збільшується «мінімалка», то збільшуються доходи тих, хто жив на мінімальну зарплату, але ж питання не в цьому. Як тоді бути з маленькими містами, регіонами й тим, що приватний бізнес просто не зможе виплачувати такий рівень зарплати? Відповідно, вони або закриються, або підуть у тінь», – констатував економіст.

Як уряд «соціалку» піднімає. На скільки зростуть основні виплати в 2017 році2017 року в Україні будуть збільшені майже всі основні види соціальних та зарплатних виплат: мінімальна заробітна плата, прожитковий мінімум, допомога на утримання дітей матерям-одиначкам тощо.

Безумовно, за підсумками місяця, уточнив він, такої картини ми ще не побачимо, але перспектива за результатами цього року саме така. Не можна заплющити очі й на січневий інфляційний звіт НБУ, в якому вже заявлений прогноз, передусім через підвищення «мінімалки», не 8%, а 9,1%.

«Якщо вже уряд так хотів робити підвищення, то це варто було робити не миттєво з 1 січня, а запроваджувати його щоквартально впродовж року, щоб оцінювати, як це вплине на загальну ситуацію, й у разі негативу зупинити підвищення. Якби це було по 20% щоквартально, то на кінець року ми б вийшли на подвоєння, але без втрат», – вважає експерт.

«Тотального безробіття уникнути вдасться, але його збільшення порівняно з тим, що було, є цілком імовірним», – резюмував Олександр Жолудь.

Загалом експерти єдині в думці, що зарплата в 3200 гривень не призведе до збільшення доходів громадян, а наслідками цього рішення можуть стати збільшення податкового навантаження на бізнес та девальвація.

Як зміняться соціальні виплати для населення в 2017 році, «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Як уряд «соціалку» піднімає. На скільки зростуть основні виплати в 2017 році».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: