Від «формули Штайнмаєра» для Донбасу ніхто не відмовлявся

Читать на русском
Олександр Горбаткоголовний координатор «Донбас SOS»

Ті люди в Україні, які вирішують, буде мир чи ні, поки не готові до нього. Вони ще дивляться в бік зброї та війни.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив лідер ГО «Донбас SOS» Олександр Горбатко, аналізуючи ситуацію з урегулюванням конфлікту на Донбасі.

«Мінськ-2» закінчився 16 січня 2016 року, й немає сумнівів, що його будуть продовжувати. Від усіх сторін – РФ, України, Європи й навіть США – говорять про те, що альтернативи «Мінську» немає й ніхто не бачить інших форматів або майданчиків для переговорів», – розмірковує Горбатко.

Лютнева зустріч у «нормандському форматі» навряд чи буде результативною, оскільки не було навіть згадки про те, що з приводу дорожньої карти зроблено хоч щось. А поки немає дорожньої карти, про щось конкретно говорити немає сенсу.

«У Мінських угодах усе дуже розмито щодо того, чи варто враховувати послідовність. Без дорожньої карти ми не отримаємо відповіді на це», – підкреслив експерт.

«Мінськ» не закриють як майданчик і все буде продовжуватися в такому ж дусі. Подальше залежить від тих людей, які перебувають зі зброєю біля лінії фронту. Якщо вони стрілятимуть, ми повертаємося на крок назад.

«Вже рік у стані замороженого конфлікту ми прожили. Кілька разів була якась активність і на дипломатичному рівні, і на фронті, але жодних серйозних змін», – констатував лідер ГО «Донбас SOS».

Більше того, не можна не відзначити, що посол Німеччини днями озвучив за фактом «формулу Штайнмаєра». Німеччина загалом дотримується цієї формули. Це ж за фактом обговорюється й у Мінську, якщо уважно проаналізувати заяви відразу за підсумками зустрічей, вважає Горбатко.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв, що Україна не змінить лінії державного кордонуСказано 7 жовтня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

«А якщо вона обговорюється в Мінську, відповідно, від неї ще ніхто не відмовився», – наголосив він.

«Такі документи, як «Мінськ», – це документи компромісів. Говорити про те, що Україна все вирішила сама й на жодні поступки не піде, неможливо. Інакше РФ свій підпис не ставила б», – резюмував Олександр Горбатко.

Нагадаємо, в 2014 році Президент Петро Порошенко пообіцяв, що Україна не змінить лінії державного кордону. Також він запевняв, що Україна поверне Донбас мирним шляхом протягом одного року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: