Порівняння комунальних тарифів: Україна та США

Читать на русском

Українці вже звикли до постійного підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, однак поточний опалювальний період став шоковим для багатьох наших співвітчизників: останнє підвищення цін на газ і тепло стало надто вже радикальним. Дещо пом’якшити удар по найменш забезпеченим верствам населення допомогли субсидії та «теплі кредити». Однак чи є справедливими ті тарифи на ЖКП, які сплачують українці? «Слово і Діло» спробувало з’ясувати це, порівнявши відповідні показники у США та Україні.

Одразу зазначимо, що, на відміну від Києва, де мінімальна заробітна плата становить 3,2 тис. грн, у Вашингтоні вона еквівалентна майже 54,7 тис. грн. Середньостатистичний житель американської столиці сплачує за електроенергію приблизно 567 грн, киянин – 194. В середньому по США цей показник трохи нижчий – 526 грн в еквіваленті, при тому, що там тариф діє на території штату чи округу, й не залежить від кількості спожитої електроенергії, тоді як в Україні діє більш гнучка тарифна сітка.

За використання побутового газу у Вашингтоні щомісяця платять суму, що в перерахунку на українську валюту становить 270 грн, в середньому по США – 190, а от у Києві – приблизно 96 грн (із розрахунку споживання 14 куб. м. за місяць на одну людину).

Холодна вода американцям обходиться всього в півтора раза дорожче, ніж киянам, а індивідуальне опалення є втричі дешевшим, ніж в українській столиці.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» порівняло вартість оренди житла, харчування і транспорту в Україні та Європі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: