Небезпечні компроміси заради миру: псевдовибори на Донбасі

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Очевидно, що в цьому питанні зараз активізувалася Німеччина, що пояснюється передвиборчою підготовкою. Проте українська дипломатія дала зрозуміти нашим партнерам, що вибори на Донбасі – в компетенції української влади.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валерій Димов, оцінюючи питання проведення виборів на Донбасі та пошук компромісних варіантів.

«Якщо країни-партнери хочуть усунути це питання з порядку денного, щоб продемонструвати своїм виборцям успішні кейси та миротворчі місії, то наша влада відповідає перед своїми виборцями. А суспільство не погодиться, щоб доля України вирішувалася «за спиною», – підкреслив Димов.

У Кремлі вважають, що перед ними зараз відкривається «вікно можливостей» через Трампа, який поки не розбирається в цій ситуації, а тим часом Путін піднімає ставки. Звідси й Авдіївка.

Але в цій ситуації, наголосив експерт, ніхто не піде не те що на зміни до Конституції, а й навіть на ухвалення закону в парламенті. 226 голосів не знайдуть, як би не хотілося Путіну, його маріонеткам чи його партнерам у цих країнах, які готуються до виборів.

Яким чином посол Райхель, Тіллерсон чи Трамп гарантують безпеку проведення виборів на Донбасі? Колись на Балканах у Сребрениці був військовий контингент Нідерландів. Там були знищені від 7 до 9 тисяч чоловіків віком від 14 до 72 років. Це була різанина. Уряд пішов у відставку.

«Як, умовно кажучи, гарантувати безпеку жінці від партії «Свобода», що має право балотуватися на українській території будь-де? Як гарантувати безпеку лікарю чи вчителю, які, можливо, агітуватимуть за цю партію? Не того ж дня, коли відзвітує ОБСЄ, а «на завтра»? Про жодні болісні компроміси не може бути й мови, що б хто не писав у статтях та що б не заявляв посол», – констатував політолог.

Щодо ОБСЄ, зауважив він, то враховуючи, що вже три роки вони не можуть вийти з резолюцією, бо РФ блокує все що можна, на миротворчий контингент покладати надій не варто.

«Все одно світ розуміє, хто розв'язав цю війну. Поступово РФ стає більш ізольованою, а Заходу дедалі складніше грати в гібридні війни, заплющуючи очі та ховаючи голову в пісок. Питання в тому, що їм невигідно називати речі своїм іменами, тому що ніхто не хоче воювати з країною, яка має ядерну зброю та право вето», – аналізує експерт.

«Але на болісні компроміси вони можуть іти на своїй території, а не нав'язувати свої думки іншим, тому що Путіна зупинили не Захід, формати чи домовленості, а українські солдати під Авдіївкою. Якщо Путін міг взяти Дебальцеве, порушивши Мінські домовленості, він це зробив із шаленими жертвами. Якби він міг взяти Маріуполь, то вже давно зробив би це. Але українська армія насправді є тою стороною переговорів, що зупиняє агресора», – резюмував Валерій Димов.

Президент України Петро Порошенко закликав не порівнювати окупацію Донбасу з НДР та наголосив, що жодних виборів без виведення військ РФ не буде.

Два роки тому Порошенко пообіцяв, що вибори на сході України пройдуть згідно з українським законодавством.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: