НАСА створило надміцний комп'ютер

Читать на русском
НАСА створило надміцний комп'ютер, який витримує надвисокі температури і тиск в умовах Венери.

У НАСА розробили комп'ютер, який здатний витримати високу температуру і атмосферний тиск в умовах Венери. Чіп розробили для використання в ровері, який може бути відправлений на Венеру в 2023 році.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Lenta.ru.

Температура поверхні Венери близько 500 градусів Цельсія. Це більше, ніж у Меркурія, який є найближчою до Сонця планетою. Крім того, щільність атмосфери всього лише в 15 разів менше щільності води. Все це не тільки не дозволяє астронавтам відвідати Венеру, але і перешкоджає роботі безпілотних дослідницьких апаратів, які до сих пір не змогли протриматися в суворих умовах більше двох годин.

Комп'ютерний чіп, який був виготовлений вченими НАСА, містить в собі не кремній, а з'єднання кремнію з вуглецем. Новий матеріал дозволяє зберігати напівпровідникові властивості металів при високій температурі. Чіп зі звичайного кремнію втрачає їх, в результаті чого перестають працювати транзистори. Крім того, дослідники використовували такі жаростійкі матеріали, як силицид танталу, для об'єднання компонентів схеми.

Робота чіпа була випробувана в установці, що відтворює умови на Венері. Схема змогла протриматися більше 21 дня.

Вчені підкреслюють, що їх чіп містить поки тільки 24 транзистора, що занадто мало для сучасного комп'ютера, необхідного для управління апаратом. Крім того, необхідно продумати конструкцію самого ровера, щоб він був стійкий до високої температури і тиску.

Нагадаємо, КНР має намір відправити дві космічні дослідницькі місії для вивчення Марса і один зонд до Юпітера. Перший запуск планується здійснити до 2020 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: