Відновлення Авдіївки, бурштин і вибори на Донбасі. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Аліна Костюченкожурналіст

Увага українців протягом тижня, що минає, знову була прикута до Донбасу, причому причини для цього були найрізноманітніші. По-перше, Авдіївка. Місто досі перебуває під обстрілами, з його життєзабезпеченням досі існують величезні проблеми. По-друге, блокада. Поки одна сторона аргументує свої дії «торгівлею на крові», інша дипломатично називає те ж саме «вимушеним обміном товарами». По-третє, Гіві. У причетність української ДРГ до вбивства бойовика віриться, на жаль, слабо, та й відповідальність за нього вже встиг узяти на себе колишній товариш іловайського охоронця супермаркету... вибачте, командира батальйону «Сомалі» якийсь Ігор Мильцев. По-четверте, заява німецького посла. Той ніби сказав про необхідність якнайшвидших виборів на Донбасі, а потім ніби й забрав свої слова назад. Що хотів сказати Райхель насправді – залишається тільки здогадуватися.

Але внутрішньополітичні події України – це не тільки війна на Донбасі, тому «Слово і Діло» постаралося зібрати найважливіші заяви та дії політиків за тиждень, що стосуються життя всієї країни.

Топ-3 невиконаних обіцянок

Не дочекаєтесь!

Приблизно так словами самого міністра інфраструктури України можна охарактеризувати ситуацію, що склалась у відомстві. Критикований Кабміном і своїм колишнім підопічним Войцехом Балчуном, Володимир Омелян поки не здається і продовжує вперто плисти проти течії. 6 грудня минулого року він пообіцяв, що подасть у відставку, якщо призначений йому урядом заступник Андрій Галущак залишиться на цій посаді. Однак, у зв'язку з ситуацією навколо «Укрзалізниці», виконання цієї обіцянки стало б подарунком для недоброзичливців Омеляна, тому той заявив, що змінив свою думку і збирається керувати міністерством незалежно від того, чи буде там продовжувати працювати Галущак.

«Очі» для армії

4 жовтня минулого року в одному з інтерв'ю міністр оборони Степан Полторак запевнив, що до кінця 2016-го Україна отримає від США додатково 1,5 тис. тепловізорів для Збройних сил. Одна тисяча апаратів надійшла раніше – в серпні того ж року. Щоб перевірити цю обіцянку, «Слово і Діло» двічі направляло в Міноборони відповідні інформаційні запити, однак обидва рази отримало негативну відповідь: з жовтня 2016 по січень 2017 року обладнання від уряду США Збройним силам України не надходило.

Яка така екологія?

На жаль, рішення проблем навколишнього середовища традиційно залишається для українських політиків, м'яко кажучи, другорядним питанням. Що легко можна довести на прикладі одеського депутата-мажоритарника Віталія Барвіненка. Пообіцявши у своїй передвиборчій програмі подбати про рішення екологічних проблем озера лиманного типу Сасик – великої водойми в Татарбунарському районі Одеської області, де і розташована виборча дільниця Барвіненка, – депутат поки що й палець об палець не вдарив, аби хоч щось у цьому напрямку зробити. Свого часу озеро постраждало від невдалого радянського експерименту зі створення Дунайсько-Дністровської зрошувальної системи, в результаті якого, по суті, перетворилося на солоне болото. Так ось, як повідомили «Слову і Ділу» в Департаменті екології та природних ресурсів Одеської ОДА, єдиним народним депутатом, який долучився до вирішення проблем озера Сасик, є Антон Кіссе – однопартієць Барвіненка, обраний у сусідньому, 142-му мажоритарному окрузі. Сам Барвіненко не тільки не контактував із цього приводу з обладміністрацією, але й за два роки в Раді не зареєстрував щодо нього жодного депутатського запиту.

Топ-3 виконаних обіцянок

Комунальна битва за Авдіївку

30 січня прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв відновити життєзабезпечення прифронтового міста, як тільки припиняться обстріли. Треба сказати, що про абсолютну тишу в Авдіївці навіть зараз говорити не можна, але, станом на 5 лютого, спільними зусиллями комунальників, військових, ДСНС та інших служб було відновлено енергопостачання міста. Теплопостачання перевели з резервних генераторів на стабільний режим, відновили вуличне освітлення. Поновив роботу й місцевий коксохімічний завод.

Дипломатичний фронт

Наступного дня після заяви Гройсмана народний депутат від БПП, голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар'єв заявив, що збирається ініціювати в Радбезі ООН термінові дебати щодо ситуації в Авдіївці. У той же день відбулося закрите обговорення ситуації в місті, а 2 лютого – офіційне засідання РБ ООН по ситуації в Україні.

Черниша у відставку

Таку вимогу висунула парламентська фракція «Самопомочі». На думку віце-спікера Ради Оксани Сироїд, дії міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадима Черниша не відповідають інтересам України. «Ми будемо вимагати відставки міністра з питань окупованих територій, оскільки його діяльність спрямована на підрив української державності. Він, на жаль, виконує російські вказівки, вказівки російського керівництва», – сказала вона, звинувативши чиновника в діях, спрямованих «на те, щоб звільнити Росію від відповідальності і змусити Україну платити так 70 років за всі ті руйнування». 8 лютого відповідну постанову «Самопоміч» в парламенті зареєструвала.

Топ-3 обіцянок у процесі виконання

Оновлена митниця вже у 2017 році

Реформувати до кінця поточного року українську митницю пообіцяв 6 лютого міністр фінансів Олександр Данилюк. Судячи з того, як щільно останнім часом міністр зайнявся Романом Насіровим, підконтрольне останньому відомство дійсно може найближчим часом зазнати змін, але яких?

Ех раз, іще раз

Розробити протягом двох тижнів новий проект закону про легалізацію видобутку бурштину на зміну проваленому Радою цього сесійного тижня пообіцяв днями депутат від пропрезидентської фракції Борислав Розенблат. У ньому він зобов'язався врахувати всі поправки та зауваження, що бентежили колег-депутатів у попередньому законопроекті.

Кардіоцентр у Вінниці

На початку місяця голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій заявив про плани побудувати в регіоні сучасний кардіологічний центр. Раніше директор Департаменту охорони здоров'я ОДА Тетяна Бабій зазначила, що під будівництво центру міська влада виділила земельну ділянку біля міської клінічної лікарні №1.

Аліна Костюченко, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: