Де зима найсніжніша? Київ у рейтингу столиць помірного кліматичного поясу

Читать на русском

Попри аномальні снігопади, що накрили українську столицю в грудні та січні, зима в Києві порівняно з іншими світовими столицями, розташованими в наших широтах, далеко не найсніжніша. Більше того, в Європі більшості столиць щозими доводиться справлятися з більшою кількістю опадів, ніж столиці України.

Отже, середня кількість опадів у Києві за зиму – 175 мм. Для порівняння, в столицях сусідніх держав це показник такий: у Варшаві – 183 мм, у Мінську – 188, у Москві – 160. Тобто порівняно з поляками та білорусами нам уже точно гріх скаржитися. Ба, більше: середня кількість опадів за зиму у Вільнюсі становить 190 мм, у Бухаресті – 219 мм, у Лондоні – 223 мм, в Токіо – 258 мм, у Вашингтоні – 272 мм. Субтропічні Рим, Афіни та Анкару засипає щозими більшою кількістю снігу, ніж Київ. Втім, тут усе логічно – ці міста хоч і південніші, але ближчі до моря, а це автоматично означає вологіший клімат.

Цього року, щоправда, столицю України дійсно щедро припорошило снігом: за перші два місяці зими тут випало 110 мм опадів зі 175 мм, що зазвичай випадають за 3 місяці. Максимальна глибина снігу в грудні минулого року становила 16 см, у січні та на початку лютого 2017 року – 14 і 25 см відповідно.

Втім, Києву дісталося аж ніяк не найбільше. Наприклад, у Стамбулі з початку цієї зими зафіксували замети глибиною 65 см. 10-сантиметровий шар снігу вкрив навіть одну з гірських долин в Об'єднаних Арабських Еміратах.

Нагадаємо, 6 лютого через сильний снігопад і незадовільну роботу комунальних служб у Києві утворилися 10-бальні автомобільні затори, а мер міста Віталій Кличко звернувся до водіїв із проханням скористатися громадським транспортом. Труднощі на дорогах зберігалися ще кілька днів.

Раніше «Слово і Діло» підготувало розбір обіцянок політиків щодо іншого проблемного питання Києва – будівництва метро на Троєщину.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: