Коли Україні чекати пенсійної реформи? Огляд обіцянок політиків

Читать на русском
Після чергової заяви прем’єр-міністра про те, що реалізація пенсійної реформи в Україні вже на носі, Слово і Діло вирішило перевірити, що з цього приводу обіцяли представники вітчизняного політикуму.
Фото: kievcity.gov.ua

В середу прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про те, що є всі підстави вважати, що пенсійна реформа в країні буде завершена до кінця 2017 року. Насправді, терміни її реалізації вже неодноразово зсувалися, про що свідчать численні заяви політиків різних рівнів, у тому числі самого Гройсмана.

Рева обіцяє, що пенсійна реформа буде запущена з січня 2017 рокуСказано 23 травня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Вона буде справедливою, а пенсіонери відчують збільшення пенсійних виплат, але систему буде необхідно ґрунтовно змінити, й ми будемо готові запропонувати українському суспільству таке рішення. Всьому свій час», – запевнив прем’єр. На нашу думку, остання фраза в питанні реалізації реформи є ключовою: складається враження, що час пенсійної реформи ніяк не прийде. А між іншим, у завтрашніх пенсіонерів його вже майже не залишилося.

Тож, у зв’язку з цією заявою прем’єра, «Слово і Діло» вирішило пригадати, хто ще з політиків обіцяв українцям змінити систему пенсійного забезпечення. Ось, наприклад, Павло Розенко: провести пенсійну реформу віце-прем’єр-міністр (а до цього – міністр соцполітики) пообіцяв у квітні минулого року. Проект реформи був представлений 9 листопада, але почати втілювати його в життя із січня 2017 року, як обіцяв новий очільник Мінсоцполітики Андрій Рева, уряду так і не вдалося. Рева пояснив, що це питання довелося перенести на 2017 рік, оскільки для цього необхідно ухвалити законопроект про зменшення страхового стажу та скасування всіх надбавок, що дозволить ліквідувати дефіцит Пенсійного фонду до 2024 року. За планами уряду, він має бути ухвалений у першому читанні в березні, а почне реалізуватися в липні 2017 року.

Потрібно сказати, що, зважаючи на ефективність роботи Верховної Ради, яка провалила вже не один важливий урядовий законопроект, а днями навіть не змогла з першого разу проголосувати за власний порядок денний, такий прогноз Реви виглядає досить оптимістичним. Втім, це притаманно не лише йому, але й усьому Кабінету міністрів.

Наприклад, не відкликати законопроект про накопичувальну систему пенсійного забезпечення в надії на те, що парламент його таки підтримає, пообіцяв Павло Розенко. А Володимир Гройсман із притаманним йому оптимізмом запевнив, що кошти для збільшення пенсій знайдуться.

Ще одне з ключових питань у процесі запровадження змін до пенсійної системи – питання пенсійного віку. Поки що урядовці в один голос стверджують, що підвищувати його ніхто не буде, хоча цього й вимагає Міжнародний валютний фонд. Про це заявляли і Рева, і міністр фінансів Олександр Данилюк.

Всередині парламенту довкола пенсійної реформи також точаться баталії. Щодо того ж пенсійного віку, то пропіаритися на ньому не забула ціла низка нардепів. Із тих, хто найчастіше на виду, – «радикал» Ігор Мосійчук і член БПП Іван Вінник.

Домагатися ухвалення альтернативного поданому Кабміном законопроекту щодо реформування пенсійної системи обіцяла представниця «Опоблоку» Наталія Королевська. А ще вона заявляла, що запропонує антикризовий план із вирішення питання дефіциту Пенсійного фонду. Перша обіцянка була озвучена в травні 2015 року й поки має статус «у процесі виконання», другу «Слово і Діло» зареєструвало рівно за рік, і вона вже провалена.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: