Вогнепальні нагороди від Авакова: як очільник МВС роздавав зброю

Читать на русском
Ігор Смаглюкексперт з питань безпеки

Інцидент за участю Пашинськиого та Хімікуса – наочний приклад того, наскільки недосконалою в Україні є законодавчо-політична машина. Головне питання: чи мав право Пашинський застосовувати зброю? Тим більше, нагородну.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Хімікус vs Пашинський, або «Шейк» проти «Глока» висловив експерт із питань безпеки Ігор Смаглюк.

Як відомо, голова МВС Арсен Аваков нагородив Пашинського іменною вогнепальною зброєю на підставі свого ж наказу від 15 листопада 2015 року №1521 (реєстраційний номер у Мін'юсті 1569/28014 від 15.12.2015) «Про відомчу заохочувальну відзнаку Міністерства внутрішніх справ України «Вогнепальна зброя»».

«У цьому наказі є фраза про те, що нагородна зброя може бути як вітчизняного, так і імпортного виробництва. Ані в попередньому наказі МВС від 2010 року, ані в указі Президента, ані в законі «Про державні нагороди» такого немає», – підкреслив експерт.

Крім цього, зазначив він, є конкретний опис, кого саме нагороджують відомчою відзнакою.

Пашинському можна, простим українцям – зась. Хто обіцяв легалізувати володіння зброєюЛегалізація зброї для простого населення – питання, що вже давно порушується в українському суспільстві й щодо якого досі немає єдиної думки.

«Відзнакою нагороджується дієздатна особа, яка має право на придбання, зберігання та використання вогнепальної зброї відповідно до вимог нормативно-правових актів, за сумлінну службу, особливі заслуги в боротьбі зі злочинністю, охороні громадського порядку, захисті конституційних прав та свобод людини і громадянина, за бездоганну багаторічну службу, зразкове виконання військового, службового та громадянського обов’язку, виявлені при цьому честь і доблесть», – нагадав фахівець.

«Коли читаєш цей наказ і одночасно уявляєш Пашинського, сльози радості навертаються на очі. У цій ситуації виходить так, що міністр нагороджує кого хоче та чим хоче, при цьому законно», – констатував Ігор Смаглюк.

Окремим блоком стоять питання, чи мав право Пашинський на зберігання, носіння та застосування зброї з метою самозахисту та за якою статтею він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності.

Детальніше читайте в матеріалі «Хімікус vs Пашинський, або «Шейк» проти «Глока».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: