У пошуках миру: чи можуть США та НАТО змінити формат переговорів щодо Донбасу?

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

Проблема в тому, що Мінські угоди від самого початку були і формулою, і планом. Українська сторона говорила, що плану немає, є лише формула. Зараз ідеться про розробку поетапного плану. Нічого більше не придумано.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, аналізуючи зміни для України за підсумками розмови президента США з генсеком НАТО про пошуки мирного вирішення конфлікту уздовж кордону на Донбасі.

«Стоїть питання про лінію розмежування. У Придністров'ї та Абхазії були чіткі межі ще з часів Середньовіччя. У нас межа проходить навіть не в окремих районах, а поблизу окремих населених пунктів у лісопосадці, де ніколи кордону не було. Хтось трактує цю межу за вереснем 2014 року, інша сторона наполягає на фактичній межі, куди інсургенти вийшли в лютому 2015 року», – розповідає Мішин.

На його переконання, говорити про новий формат, до якого долучаться США, абсолютно безглуздо.

Ескалація на Донбасі: чому Кремль не зупиниться на Авдіївці?Політичний експерт пояснив, що провокує РФ і надалі порушувати домовленості про припинення вогню на Донбасі.

«Ми знаємо пріоритети Трампа, вони стосуються «Ісламської держави». Дратувати потенційного партнера вони не будуть, а РФ не подобається будь-яка зміна формату», – пояснює він.

На його думку, підключення НАТО, знаючи дуже нервову реакцію Росії на будь-яке розширення участі організації на пострадянському просторі, також є малоймовірним.

«Можливо, розмова стосувалася зменшення ролі США та фінансування НАТО, більшої ефективності цієї організації в американських інтересах, технічної допомоги. США постачатимуть своїм союзникам зброю, а Трамп зацікавлений у розвитку оборонної промисловості, але продажі, ймовірно, будуть через країни НАТО», – проаналізував Андрій Мішин.

Як відомо, на вихідних відбулася телефонна розмова Президента України Петра Порошенка з президентом США Дональдом Трампом. У Білому домі позитивно оцінили перебіг переговорів.

Напередодні Конгрес США вніс на розгляд закон «Про підтримку України».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: