Коаліція: великі торги можуть завершитися достроковими виборами

Читать на русском
Ганна Малкінаполітичний експерт

За результатами голосування за Бюджет стало зрозуміло, що в парламенті знайдеться достатня кількість голосів для ухвалення всіх рішень, крім одного – змін до Конституції України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла політичний експерт Ганна Малкіна, аналізуючи заклик БПП до фракцій «Самопомочі», РПЛ і «Батьківщини» повернутися до складу коаліції.

«Давно зрозуміло, що НФ і БПП голосують разом з «Опоблоком», депутатськими групами та позафракційними. Тобто проблему зібрати голоси вирішити можна. Але є проблема в юридичній площині», – підкреслила Малкіна.

За її словами, заклик БПП якраз може мати юридичний характер.

«Згідно з Конституцією, юридична наявність коаліції є необхідною умовою для формування уряду та роботи парламенту. Неможливість сформувати коаліцію є підставою для розпуску парламенту та призначення нових виборів», – пояснила вона.

«Батьківщина» та РПЛ, зазначила експерт, зараз активно почали заявляти, що коаліції юридично не існує, а це ставить на порядок денний питання про дострокові вибори.

На її думку, голосувати за антисоціальні закони, наприклад, про підвищення пенсійного віку, ці політсили не будуть.

У коаліції стоїть питання великих торгів, яке для нашої політичної системи може означати продовження турбулентності, невизначеності та призвести до дострокових виборів.

«Рейтинги партії та лідера «Батьківщини» сьогодні набагато вищі, ніж коли вони йшли на парламентські вибори та ледве подолали бар'єр. «Опоблок» і депутатські групи також зацікавлені в перевиборах, адже зайдуть до парламенту більшою кількістю. В будь-якому разі вони не втратять у кількості депутатів у ВР. А ось НФ із нульовим рейтингом, навіть антирейтингом, навряд чи має шанси. Так само й БПП не зможе завести до парламенту потрібну кількість своїх депутатів. Ця боротьба може призвести до перевиборів», – оцінила ситуацію Ганна Малкіна.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що в найближчі чотири роки в Україні не буде позачергових виборівСказано 21 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Як відомо, наприкінці січня з'явилася інформація про вихід із БПП та коаліції більш ніж 10 нардепів. Вчора в БПП заявили, що це не більш ніж чутки.

Яка політична сила стала найвідповідальнішою у ВР, «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Рейтинг найвідповідальніших парламентських фракцій».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: