Глухий кут Донбасу: терпець як усередині країни, так і поза нею може увірватися

Читать на русском
Кирило Молчановполітолог

На сьогодні складається враження, що у влади вже немає хороших ходів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кирило Молчанов, аналізуючи дані штабу АТО про ескалацію на Донбасі, незважаючи на гарантії РФ щодо режиму тиші.

«Ситуація зайшла в глухий кут, тому доведеться вживати рішучих заходів, а практично всі вони для влади є вкрай негативними», – констатував політолог.

Варіант початку активних бойових дій з українського боку, розповідає він, призведе до того, що ми втратимо навіть декларативну західну підтримку, й уже будемо стороною, яка не виконує «Мінськ».

«Виконати Мінські угоди – смерті подібно, тому що це може призвести до остаточного «занепаду кар'єри». Складно уявити, що Порошенко виступить із заявою про проведення виборів на Донбасі, якщо три роки він відсував їх на другий план», – аналізує експерт.

Можливо, припустив він, ситуацію можна було б вирулити, якби пропонували якісь альтернативні плани, оскільки «Мінськ» зайшов у глухий кут.

Були і план Мореля, і формула Штайнмаєра. Якісь «дорожні карти» пропонувалися. Влада наполягає, що «Мінськ» є безальтернативним. Але на рівні Президента жодних ініціатив не було, плану Порошенка ми не почули.

«Виникає запитання: може, у влади своя тактика – тягнути час? Цинічно, але не секрет, що війна – це надприбутковий бізнес. Крім того, завжди можна сказати: ситуація з економікою погана, безвізового режиму немає, євроінтеграції немає, тому що йде неоголошена війна. Фактор війни зручний для того, щоб маніпулювати ситуацією», – міркує політолог.

Але побоювання, вважає Молчанов, що терпець як усередині країни, так і поза нею може увірватися. На його думку, навряд чи в нас активно шукають нові варіанти.

Авдіївка: ефективність – як на Майдані. Колонка Віктора ТрегубоваПісля подій на Євромайдані та війни на Донбасі українці вже не бояться й не панікують, а відповідально вирішують проблему в Авдіївці, вважає блогер Віктор Трегубов.

«Якщо вже в Білому домі чинитимуть жорсткий тиск, то Президент може апелювати до того, що Україна – парламентська республіка, голосів за зміни до КУ немає. Тоді постане питання зміни парламенту. Ми знову прийдемо до дострокових виборів», – пояснює він.

В підсумку, уточнив експерт, буде ще півроку люфту часу, щоб затягувати ситуацію й відкладати вирішення конфлікту на майбутнє.

«Напевно, на Банковій хотіли б дотягнути ситуацію до завершення каденції Порошенка», - проаналізував ситуацію Кирило Молчанов.

Минулого року Президент України Петро Порошенко пообіцяв протягом одного року повернути Донбас мирним шляхом. Українська влада також вважає, що 2017-й стане роком деокупації Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: