Експерт: МВФ надасть транш, але він буде для України останнім

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Скоріш за все, вимога щодо пенсійного віку стосується вже подальшого кредитування, але річ у тім, що якщо ми й отримаємо транш, то він буде останнім. Далі доведеться переходити від популістських реформ до реальних.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, аналізуючи інформацію про те, що МВФ наполягає на підвищенні пенсійного віку в Україні.

«Легко підняти мінімальну зарплату, але набагато вскладніше провеси пенсійну чи земельну реформу. Пенсійна реформа неможлива без підняття як пенсійного стажу, так і пенсійного віку. В усьому світі країни, які виплачують більш-менш гідні пенсії, мають такий розклад: троє працюючих годують одного пенсіонера. В Україні на одного пенсіонера припадає один працюючий. Ніхто не працює, зате всі пенсіонери», – розмірковує економіст.

Зараз уже доведеться припинити обманювати самих себе. Пенсійна реформа необхідна в першу чергу Україні, а не кредиторам, які, знаючи про дефіцит Пенсійного фонду, розуміють загрози.

Проблема в тому, наголосив він, що для того, щоб починати реформу, уряд сам має повірити в її ефективність. Йдеться не про те, щоб просто підняти пенсійний вік.

«Потрібна верифікація виплат, запровадження стандартів соціальної справедливості, уніфікація всіх пенсійних систем. Тому вже просто заговорити кредиторів не вийде», – підкреслив експерт.

«Дефіцит Пенсійного фонду зростає так швидко, що може призвести до краху. Звичайно, МВФ не хоче цього допустити», – пояснив Савченко.

Аналогічна ситуація, за його словами, й щодо земельної реформи.

«Мораторій можна зняти, але потрібен соціально-політичний консенсус на проведення реальних реформ, а не бутафорії. Наша структура влади поки що унеможливлює проведення будь-яких економічних реформ, а значить, підвищення якості життя та темпів економічного зростання. Це фундаментальна проблема», – переконаний економіст.

Тому, на його думку, Україна отримає ще один транш і програма кредитування зупиниться, поки не буде реальних переговорів між усіма структурами влади.

«Звичайно, є російське лобі, популісти. Але під страхом нових виборів популісти можуть стати на шлях реформ. Пропутінські депутати блокуватимуть ці процеси й підводитимуть до нових виборів», – резюмував Олександр Савченко.

Раніше в уряді запевнили, що питання збільшення пенсійного віку знято з порядку денного.

Нагадаємо, міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв, що змінювати загальний пенсійний вік ані уряд, ані депутати не будуть.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: