Школи Львівської області вже півтора року чекають на обіцяні Синюткою автобуси

Читать на русском
Голова Львівської ОДА не впорався з обіцянкою забезпечити школи регіону шкільними автобусами.
Олег СинюткаФото з відкритих джерел

Голові Львівської облдержадміністрації Олегу Синютці за 16 місяців так і не вдалося забезпечити школи регіону обіцяними автобусами.

Це з’ясувало «Слово і Діло» під час моніторингу виконання обіцянок львівського обласного голови.

29 серпня 2015 року Синютка в ефірі одного зі львівських телеканалів заявив: «Багато шкільних автобусів сьогодні поїхали в зону антитерористичної операції. Автобус сьогодні коштує дуже дорого ... Він коштував до інфляції близько 600 тисяч, зараз він коштує близько мільйона. Це великі кошти. Ми звернулися до Міністерства фінансів та Міністерства освіти для того, щоб вони частину коштів профінансували, й постараємося закупити шкільні автобуси».

Олег СинюткаНародний депутат України
Синютка запевнив, що закупить шкільні автобусиСказано 29 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Архів

Станом на кінець 2015 року перші кошти на обіцяні Синюткою автобуси таки справді почали надходити, але освоїти їх для місцевих департаментів освіти виявилося проблемою. Зокрема, як з’ясувало тоді «Слово і Діло», до 24 грудня 2015 року по 400 тис. грн з обласного бюджету на ці потреби було направлено до Миколаївського та Радехівського районів (решту грошей районні адміністрації мали знайти самостійно).

Своєю чергою, обласна адміністрація для купівлі шкільних автобусів до кінця того року, за даними Синютки, отримала 50 млн грн, що мали бути освоєні вже в 2016 році. Першочергово мали бути забезпечені автобусами школи тих районів, у яких автобуси забрали для потреб військових на передовій.

Спочатку купувати шкільні автобуси збиралися централізовано – на рівні обласного департаменту освіти – всього 90 штук на суму 105,6 млн грн. Проте в жовтні 2016-го Антимонопольний комітет заблокував торги й зобов’язав обласну адміністрацію скасувати тендер. Тоді було вирішено купити майже вдвічі менше автобусів до кінця року, але зробити це вже не на обласному рівні, а розподіливши кошти між територіальними громадами.

Школи Івано-Франківської області недорахувалися обіцяних губернатором автобусівГолова Івано-Франківської обладміністрації не зміг закупити обіцяну кількість шкільних автобусів для сільської місцевості.

Однак нині можна констатувати, що й цей задум обласній владі не вдався: в системі ProZorro зареєстрована величезна кількість розпочатих, але потім скасованих тендерів на закупівлю шкільних автобусів місцевими адміністраціями. Наразі з оголошених минулої осені тендерів на закупівлю шкільного транспорту «Слову і Ділу» вдалося знайти лише один, що не був заблокований АМКУ, й у результаті якого вже підписаний договір – тендер, оголошений Новострілищанською селищною радою, якій вдалося купити автобус за 1,499 млн грн.

Таким чином, до досьє Синютки додалася ще одна невиконана обіцянка. В сумі їх у нього вже 16. Натомість у 25 випадках губернатору вдалося реалізувати обіцяне, завдяки чому в рейтингу голів ОДА України він посідає 10-те місце.

Школы Львовской области уже полтора года ждут обещанные Синюткой автобусыSlovoiDilo

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: