Новий світ очима Трампа: тренди в Європі та ризики для України

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Трамп є продуктом тієї конституційної та системної кризи, яка насувається в США.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, аналізуючи протестні настрої в суспільстві, побоювання країн ЄС у зв'язку з приходом до влади Трампа та значення цих процесів для України.

«Трамп – це пряма громадська легітимація, яка змінила елітарну, традиційну для США. Фактично, популізмом йому вдалося зламати всю ту систему влади, яка існувала в Штатах десятиліттями, якщо не століттями. Трамп виступив антагоністом проти моделі політичних еліт, яка була в США», – аналізує Саакян.

Трамп міг би стати диктатором на посаді президента США – СоросФінансист-мільярдер Джордж Сорос вважає, що політика новообраного президента Дональда Трампа може перетворитися на диктатуру.

Тому, уточнив він, в його заявах простежується популізм і це триватиме далі, оскільки саме це ідеологічна платформа, на якій він прийшов.

«Наймай американця та купуй американське» дійсно стане наріжним каменем його політики», – додав політолог.

Більше того, на його думку, такий тренд триватиме не лише в США, але у схожих на Трампа політиків у Європі.

Світ входить до фази «хаотизації». РФ разом з ІДІЛ зламали правову систему світової безпеки. Приклади – Україна та Сирія. Світ не був готовим до таких викликів.

«Міжнародні організації виявилися неефективними для того, щоб протистояти цьому, а окремі держави виявилися неспроможними протистояти новому типу пропаганди, а на сьогодні вони не здатні протистояти й новим типам тероризму», – пояснює експерт.

На цьому тлі, на його думку, очевидно, що Україна для Трампа явно не в пріоритеті, тим більше в нього немає ніякого особистого бізнес-інтересу тут.

«Україна – не в полі зору Трампа. Тема України в контексті проблем вже згасала, а зараз багато в чому ця тенденція посилиться», – проаналізував Олег Саакян.

У Німеччині вважають, що з приходом Трампа для Берліна наступають «важкі часи» й старий світ XX століття остаточно завершився.

Як відомо, в США стартувала кампанія за імпічмент Дональда Трампа.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: