«Північний потік-2»: чи потягне РФ проект після відмови Заходу в співпраці

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Такий крок західних компаній та інвесторів не став новиною й був цілком прогнозованим.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, аналізуючи інформацію про те, що європейські інвестори відмовилися від проекту «Північний потік-2» й РФ буде самостійно його фінансувати.

«Ще восени західні компанії відмовилися від участі в запропонованму консорціумі. Вже після цього «Газпрому» мав лише один вихід – профінансувати проект самому, що зараз і відбувається. Тому це насправді очікувана турбулентність», – переконаний Гончар.

Сама Росія «Північний потік-2» не витягне, хоча не виключено, що гроші таки знайдуть.

«Знайти гроші для РФ буде не головною проблемою», – зауважив він.

За його словами, з технологічної точки зору, навіть із грошима РФ проект не потягне.

«Ані «Блактиний потік», ані «Північний потік» РФ збудувати не зможе, тому що немає технологій підводного укладення трубопроводів. Це можна зробити лише за допомогою західних компаній. Перші проекти робили італійці, а зараз питання зависло. Все це самостійно Росія зробити неспроможна», – пояснює енергетичний експерт.

Крім того, наголосив він, в умовах, коли режим санкцій продовжується, занадто химерним виглядає те, що взагалі таку спробу РФ дозволять ініціювати.

В експертному колі також поставили під сумнів участь РФ у проекті з правової точки зору, оскільки, згідно з Третім енергетичним пакетом, «Газпром» не має права брати участь у транспортних проектах.

Нагадаємо, ще минулого року Україна подала до суду на «Газпром» за будівництво «Північного потоку-2», вважаючи його мотиви політичними.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: