Вартість житла, харчування й транспорту в Україні та Європі

Читать на русском

У зв’язку зі зростанням цін на низку товарів і послуг (що, як пояснюють підприємці, є результатом підвищення мінімальної заробітної плати) для тих українців, чий дохід не зріс у результаті підвищення соцстандартів, дедалі актуальнішим стає питання пошуку вигідніших варіантів проживання і роботи.

Зважаючи на це, «Слово і Діло» вирішило проаналізувати основні статті витрат пересічного жителя країни за такими ключовими показниками, як вартість оренди 1-кімнатної квартири, «борщового набору» та 1-кілометрового тарифу на таксі (останнім, звісно, користуються не всі, проте ця цифра є показником, від якого можна відштовхуватися, розраховуючи вартість на транспортних послуг). За основу взяті результати вивчення відповідних показників у столицях держав.

Україна – це Європа? Колонка Максима КречетоваЖурналіст Максим Кречетов, щойно повернувшись із Туреччини, міркує про різницю між українським і турецьким менталітетами, про те, чому українці не навчилися повазі й доброзичливості, і тому, як це в кінцевому підсумку впливає на долю нашої країни.

Отже, в Києві середня вартість оренди 1-кімнатного житла складає 130 євро. Щоб зварити традиційну страву української кухні (в розрахунку на 5 літрів), жителю столиці доведеться викласти 1,93 євро, а вартість поїздки в таксі складе 15 євроцентів. При цьому мінімальна заробітна плата в Україні наразі складає близько 108 євро...

Для порівняння, в столиці сусідньої Польщі – Варшаві – середня вартість зйому квартири на місяць становить у перерахунку зі злотих 140 євро, приготування борщу обійдеться в 2,51 євро, а кілометрова поїздка на таксі – 30 євроцентів. Проте, на відміну від України, «мінімалка» у наших західних сусідів сягає близько 417 євро.

Втім, є країни з надзвичайно дорогою, як для українця, вартістю цих послуг і продуктів. Наприклад, Велика Британія: оренда квартири в Лондоні коштує 880 євро, «борщовий набір» – 5,97 євро, а таксі – 90 євроцентів за кілометр.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: