Слухання у справі «боргу Януковича» завершилися в Лондоні

Читать на русском
У Лондоні завершилися слухання позицій сторін за позовом Російської Федерації до України щодо боргу Януковича на 3 мільярди доларів.
Віктор Янукович

У Лондоні завершилися слухання позицій сторін за позовом Російської Федерації до України щодо «боргу Януковича» на 3 мільярди доларів.

Про це пише BBC, повідомляє «Слово і Діло».

Суддя Вільям Блер пообіцяв у «належний час» повідомити про своє рішення. Україну представляв Банкім Танкі, Росію – Марк Говард.

Повідомляється, що українська сторона доводила в суді, що, по-перше, кредит взяли під тиском Росії, яка домагалася від України відмови від Угоди про асоціацію з Євросоюзом, до того ж, уряд Януковича, погодившись на цей кредит, порушив закон про бюджет, у якому був встановлений ліміт запозичень на рік.

По-друге, з позиції України, подальші дії Росії – анексія Криму та підтримка війни на Донбасі – дає Києву законні підстави відмовитися від виплати.

Генпрокуратура просить РФ про допит Януковича в справі про держзрадуУ Генеральній прокуратурі України розповіли про два запити, направлені до компетентних органів, у справі про держзраду президента-втікача Віктора Януковича.

Своєю чергою, юрист Марк Говард, який представляв Росію, стверджував, посилаючись на різні прецеденти, що Високий суд не має брати до уваги відносини суверенних країн при розгляді справи про кредит.

Україна називає кредит «хабарем» Кремля колишній українській владі й не визнає його суверенним боргом.

Зазначимо, що слухання справи тривали три дні.

Нагадаємо, раніше українська влада відмовлялася визнавати борг офіційним і наполягала на його комерційній основі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: