Європейці відмовилися будувати газопровід в обхід України

Читать на русском
Газпром змушений витратити близько половини всієї планованої суми капвкладень або 4,6 мільярда євро на три головних будівництва – Турецький потік, Північний потік і Сила Сибіру.

ВАТ «Газпром» має намір витратити близько 111 млрд руб. на будівництво трансбалтійської труби «Північний Потік-2» у 2017 році.

Про це пише «Комерсант», передає «Слово і Діло».

Видання пише, що інвестиції європейських партнерів «Газпрому» в проект не будуть акціонерними. Обізнані джерела в галузі говорять про те, що європейські енергокомпанії спробують внести свій внесок у фінансування, не розкриваючи деталей. Поки ж російська монополія вперше за багато років не може забезпечити всі свої інвестиції за рахунок вільного грошового потоку й змушена збільшувати борг.

За словами начальника управління компанії Андрія Воробйова, «Газпрому» доведеться витратити майже половину всієї планованої суми капвкладень або 4,6 млрд євро на три головних будівництва – «Турецький потік», «Північний потік» і «Сила Сибіру». Ще 62,2 млрд руб. підуть на газопровід «Ухта-Торжок-2», яким ямальський газ подаватиметься до північного транспортного коридору.

Будівництво «Північного потоку-2» призведе до повномасштабної агресії РФ в УкраїніТранзит газу через Україну – це головний аргумент, чому Росія досі не розгорнула масштабні військові дії на території України.

Нагадаємо, що початкова схема проекту газопроводу передбачала долю «Газпрому» в 50%. Решта 50% розподілялися б порівну між Shell, Engie, OMV, E.On і Wintershall. Однак європейські компанії так і не увійшли в капітал проектної компанії Nord Stream 2 AG через протидію польського антимонопольного регулятора.

При реалізації первинної схеми фінансування 30% фінансування дали б акціонери (2,4 млрд євро), а 70% було б залучено у банків. Таким чином, «Газпром» дав би 1,2 млрд. євро, а не озвучені напередодні 1,75 млрд євро (за поточним курсом). Вартість «Північного потоку-2» оцінюється у 8 млрд або 9,9 млрд євро з урахуванням вартості кредитів.

Як повідомлялося раніше, німецький державний орган Bundesnetzagentur, який регулює сферу енергетики, скоротив ліміт використання газопроводу OPAL для ПАТ «Газпром» до колишніх 50%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: