Україна готова відновити закупівлю газу в Росії – Шефчович

Читать на русском
Досягти домовленості про закупівлі українською стороною природного газу з РФ заважає одне юридичне питання, що є дуже важливим для обох сторін.
Марош Шефчович

НАК «Нафтогаз України» готова купувати газ у ВАТ «Газпром» і має для цього необхідні фінансові кошти.

Про це заявив віце-президент Єврокомісії з енергосоюзу Марош Шефчович, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на РІА «Новости».

«Ми перебуваємо в приватному й хорошому контакті з обома – російською і українською – сторонами ... Я говорив із міністром Новаком кілька разів ... З його боку було досить чітко висловлено, що за необхідності Росія готова постачати газ. Позитивний момент у тому, що Україна готова купувати й має адекватні фінансові кошти для цього», – зазначив він.

При цьому Марош Шефчович нагадав, що наприкінці минулого року Україна та РФ не досягли домовленості про постачання газу цієї зими, хоча були близькими до цього.

«Є одне питання, яке ми обговорюємо. Це юридичне питання. Воно, як і раніше, на столі. Я так розумію, що це питання дуже чутливе для обох сторін, з огляду на наближення Стокгольмського арбітражу», – додав Марош Шефчович.

Українська ГТС забезпечує пікове споживання газу в ЄСНа відміну від «Північного потоку», ГТС України здатна задовольнити як сезонне, так і короткострокове підвищення попиту на російський газ.

Нагадаємо, що обсяг газу в підземних сховищах України станом на 17 січня становить 10,87 млрд куб. м, що на 4 млрд куб. м менше, ніж на початку опалювального сезону, який розпочався 13 жовтня 2016 року.

До кінця опалювального сезону залишилося менш ніж три місяці (до 15 квітня). Однак є ймовірність, що через теплу погоду його можуть припинити ще на початку квітня. Незнижуваний залишок газу в сховищах України оцінюється в 6-7 млрд куб. м.

Також повідомлялося, що НАК «Нафтогаз України» в 2016 році витратила на імпорт природного газу $1,6 млрд, що набагато менше, ніж виставлений рахунок з боку «Газпрому» за недобір у 2016 році в розмірі $5,3 млрд.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: