Інавгурацію Трампа бойкотуватимуть 26 конгресменів

Читать на русском
26 членів Конгресу США пообіцяли бойкотувати інавгурацію обраного президента Дональда Трампа.
Дональд Трамп

26 американських конгресменів від Демократичної партії збираються бойкотувати інавгурацію обраного президента США Дональда Трампа.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на УНІАН.

В якості причини багато депутатів назвали недавні різкі вирази Трампа на адресу конгресмена Джона Льюїса. Той назвав Трампа «нелегітимним президентом», на що Трамп в своєму Twitter написав: «Все це балачки, балачки, балачки - і ніяких дій або результату».

Після цієї заяви багато депутатів-демократи вирішили порушити традицію і не брати участь в інавгурації президента, яка відбудеться в п'ятницю. Конгресмен Льюїс багато років є видним учасником руху за громадянські права, і для багатьох американців став героєм. Він брав участь у виступах 1965 року в Сельмі і Монтгомері за виборчі права чорношкірих.

Оприлюднено інавгураційний графік ТрампаОфіційна частина розпочнеться вранці 19 січня з покладання обраним президентом вінка на Арлінгтонському меморіальному кладовищі. 20 січня президент і віце-президент складуть клятву в Капітолії.

У 1987 році він був обраний в палату представників від п'ятого округу штату Джорджія. Цей округ Трамп назвав «таким, що кишить злочинцями». «Коли ти ображаєш конгресмена Джона Льюїса, ти ображаєш Америку», - заявила Іветт Кларк, одна з п'яти представників округу Нью-Йорк, які бойкотують інавгурацію. Представник від Каліфорнії Тед Лью сказав: «Для мене рішення не брати участь в інавгурації дуже зрозуміло: я за Дональда Трампа або я за Джона Льюїса? Я за Джона Льюїса».

Першим з депутатів бойкотувати інавгурацію вирішив представник від Іллінойсу Луїс Гутьєррес, про своє рішення він повідомив ще в грудні. «Я не зможу дивитися в очі моїй дружині, моїм дочкам і онукам, якщо буду присутній там після всього того, що він сказав про жінок, латиноамериканців, чорношкірих, мусульман, ніби все те, що він сказав в своїх промовах або написав в своїх твітах, нормально і стерто з нашої спільної пам'яті», - пояснив своє рішення Гутьєррес.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в США тисячі активістів з груп DisruptJ20 і Black Lives Matter намір влаштувати 20 січня у Вашингтоні акцію протесту, щоб зірвати інавгурацію новообраного президента США Дональда Трампа.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: