Парламент Туреччини змінює Конституцію, розширюючи повноваження Ердогана

Читать на русском
У ніч на неділю, 15 січня, парламент схвалив більшу частину пунктів конституційної реформи. Країна стала на шлях зміни Основного закону.

Турецький парламент ухвалив у першому читанні суперечливий законопроект, що дозволяє розширити повноваження президента.

Про це повідомляє AFP](https://www.afp.com/), передає «Слово і Діло».

Туреччина відгородилась 330-кілометровою стіною від Сирії та ІракуУ рамках заходів з гарантування безпеки уздовж кордону Туреччини з Сирією і Іраком зведена модульна бетонна стіна протяжністю в 330 км.

Парламент країни схвалив два заключних розділи з 18 статей нової Конституції після тижневих дискусій, які почалися 9 січня й включали в себе засідання, що часто тривали до пізньої ночі.

Правляча «Партія справедливості і розвитку» зібрала 330 і більше голосів, три п'ятих більшості, необхідних для ухвалення конституційних змін, і відправила його на референдум для остаточного затвердження.

Зміни до Конституції тепер підуть на друге читання в парламенті в Анкарі, що, як очікується, почнеться в середу, де 18 статей будуть знову обговорюватися одна за одною.

Дебати щодо конституційних змін у парламенті були гарячими й супроводжувалася бійкою, після якої один із депутатів навіть стверджував, що був укушений за ногу.

Туреччина не буде припиняти військові операції в Сирії через теракт у СтамбуліТуреччина буде продовжувати операції доти, доки терористичні організації не припинять загрожувати країні.

Нагадаємо, в ніч на 13 січня турецькі законодавці схвалили частину змін у рамках конституційної реформи.

Ключові положення затверджених змін встановлюють контрольну роль парламенту, дозволяють президенту бути членом політичної партії й посилять виконавчу владу глави держави.

Згідно із затвердженими змінами, президент матиме можливість видавати виконавчі розпорядження й перебувати на посаді не більш ніж два п'ятирічних терміни. Загалом зміни містять 18 нових статей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: