Сербія погрожує застосувати війська для захисту сербів у Косово

Читать на русском
Сербія намагалася відправити у Косово куплений на Росії поїзд з написами Косово – це Сербія і тепер загрожує армією.
Президент Сербії Томіслав Ніколіч

Президент Сербії Томислав Николич заявив про готовність направити в Косово армію для захисту етнічних сербів.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, Ніколіч зробив цю заяву після засідання Ради національної безпеки, яке відбулося в Генеральному штабі армії Сербії, передає «Слово і Діло».

«Якщо вони будуть вбивати сербів, то так», - сказав він, відповідаючи на питання, чи готова Сербія готова послати свою армію.

У Сербії військові вийшли на протест27 листопада в Сербії вперше протестували військовослужбовці - проти низьких зарплат і поганих умов праці.

Президент підкреслив, що не хоче конфлікту, однак за конституцією зобов'язаний захищати своїх громадян. Напередодні на кордоні з Косово був зупинений поїзд, який відправився з Белграда.

Куплений в Росії складу зовні був розмальований фразою «Косово – це Сербія» 21 мовою, а всередині - зображеннями сербських монастирів і церков. Таким чином Сербія збиралася відновити залізничне сполучення, перерване 18 років тому.

Прем'єр-міністр Сербії Александар Вучич заявив, що він вирішив зупинити поїзд, щоб уникнути конфлікту. Прем'єр-міністр Косово Іса Мустафа вітав це рішення.

Нагадаємо, Косово, населене переважно мусульманами-албанцями, оголосило про свою незалежність у 2008 році, майже через десять років після закінчення кровопролитної війни з Сербією. В даний час незалежність визнали США і велика частина країн ЄС.

Раніше повідомлялося, що зовнішньополітичні провали штовхають Росію на зближення з Сербією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: