Виробники яєць підвищують ціну через різке скорочення імпорту

Читать на русском
Виробники курячих яєць намагалися значно збільшити внутрішні ціни, але це відразу ж супроводжувалося зниженням споживання, що не дозволяє очікувати підвищення цін надалі.

Зростання роздрібних цін на курячі яйця в Україні в грудні склало 6,4% на тлі різкого скорочення експорту $4,5 млн порівняно з $5,7 млн ​​в листопаді, що дозволяє стверджувати про бажання виробників відіграти збитки за рахунок внутрішнього споживача.

Про це пише ShareUAPotential, передає «Слово і Діло».

У грудні український експорт яєць та яєчних продуктів склав $4,5 млн (порівняно з $5,7 млн ​​в листопаді та $3,9 млн в жовтні). Середній обсяг щомісячного експорту в першій половині 2016 року був на рівні близько $7 млн.

Загальний обсяг українського експорту яєць та яєчних продуктів у 2016 році склав $75,3 млн порівняно зі $125 млн роком раніше. Основною причиною падіння є зниження цін на світовому ринку. У натуральному вираженні експортні поставки яєць у шкаралупі знизилися лише на 10%, яєчних продуктів – узагалі зросли.

В Україні почав дорожчати хлібЗа першу половину жовтня пшеничний хліб із борошна вищого ґатунку зріс у ціні на 6 копійок, а житній і житньо-пшеничний – на 5 копійок.

«Не дуже активний експорт наклав свій відбиток і на внутрішній ринок – виробники намагалися значно збільшити внутрішні ціни, але це відразу ж супроводжувалося зниженням споживання (з огляду на низьку купівельну спроможність населення)). Таким чином, ми не очікуємо, що грудневе зростання цін на внутрішньому ринку триватиме й наступні місяці. Також наразі ціни на яйця в Україні в національній валюті нижчі, ніж рік тому», – пише видання.

Як повідомлялося раніше, у вересні та жовтні в Україні різко подорожчали яйця. У грудні 2016 року ціни практично на всі продукти пішли на зростання. Найбільше подорожчали сезонні продукти – курячі яйця та молочна продукція.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: