Від скандалу до скандалу: як довго «протягнуть» коаліція та уряд у 2017 році?

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

У другій половині 2016 року парламент почав працювати набагато краще, ніж на початку року. Голосували майже за всі законопроекти. Коаліція, що б там не казали, реально існує як в офіційному, так і неофіційному форматах.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, аналізуючи політичні перспективи коаліційної більшості та ймовірність перевиборів у новому політичному році.

«До квітня парламент не може відправити уряд у відставку через імунітет. Теоретично, наприкінці травня така можливість може виникнути. Атака на уряд може бути», – наголосив політолог.

Проте, на його думку, якщо політична ситуація буде відносно стабільною, будуть продовжуватися позитивні соціально-економічні тенденції, ризик відставки буде мінімальним.

«БПП та НФ не зацікавлені в дочасних парламентських виборах», – уточнив він.

Майдан-3, вулиця – спроби були й будуть. Можливо все, особливо в такій країні, як наша, але прямих загроз дострокових виборів поки немає.

«Гарантій проти цього немає, але ймовірність перевиборів у 2017 році менша, ніж була в 2016-му», – вважає політичний експерт.

За його словами, минулий рік проходив від скандалу до скандалу, але до кризи це не призвело.

«Криза була на початку року, з лютого до квітня, через призначення нового уряду. Пізніше ситуація стабілізувалася й передумов для нової урядової кризи поки немає. Більш імовірним є сценарій, що ситуація в 2017 році буде відносно стабільною», – розмірковує політолог.

Проблема, припустив він, може бути в іншому, а саме в тому, що ускладнюється міжнародна лінія.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що в найближчі чотири роки в Україні не буде позачергових виборівСказано 21 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«Прихід до влади адміністрації Трампа може принести багато сюрпризів, причому не завжди приємних. Десь будуть домовленості з Путіним, десь – спроба зняти відповідальність зі США, вибори у Франції, Німеччині. Буде більше хаосу та конфліктів у міжнародних відносинах», – констатував експерт.

«Внутрішня ситуація буде розвиватися приблизно так, як минулого року. Від сюрпризів ніхто не застрахований, але якщо в соціально-економічному сенсі буде відносна стабілізація, то в політичному – навряд чи будуть кардинальні зміни», – оцінив ситуацію Володимир Фесенко.

Нагадаємо, раніше Президент Петро Порошенко зазначив, що період постійних перевиборів в Україні завершений, і пообіцяв, що в найближчі 4 роки не буде жодних виборів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: