За кордоном поховані понад 250 тисяч видатних українців

Читать на русском
Понад 250 тисяч видатних українців поховані за межами України. Могили деяких з них можуть бути примусово ексгумовані вже цього року.

За межами України знаходиться понад 250 тисяч поховань представників української військово-політичної еміграції, діячів науки і культури.

Про це заявив начальник відділу обліку та збереження місць пам'яті Інституту національної пам'яті Павло Подобєд, повідомляє прес-служба інституту, передає «Слово і Діло».

За його словами, більшість з цих поховань можуть бути ліквідовані найближчим часом.

Гройсман і Нищук прокоментували ситуацію з перепохованням Олександра ОлесяВидатний український письменник Олександр Олесь, останки якого сьогодні ексгумували в Чехії, має бути перепохований в Україні, переконані прем’єр-міністр та очільник Мінкульту.

Подобєд повідомив, що цьогоріч тільки на Ольшанському цвинтарі в Празі можуть примусово ексгумувати останки драматурга, одного із батьків сучасного українського сучасного театру Спиридона Черкасенка; громадського діяча, педагога Орисі Єфремової-Дурдуковської; інженера-будівельника Олександра Ярошевського.

Глава інституту Володимир В'ятрович вважає, що Україна сама повинна ініціювати їх повернення на рідну землю для поховання в «Національному пантеоні».

Раніше повідомлялося, що в Празі примусово ексгумували останки відомого українського поета Олександра Олеся.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: