Гройсман і Нищук прокоментували ситуацію з перепохованням Олександра Олеся

Читать на русском
Видатний український письменник Олександр Олесь, останки якого сьогодні ексгумували в Чехії, має бути перепохований в Україні, переконані прем’єр-міністр та очільник Мінкульту.
Володимир ГройсманФото з відкритих джерел

Видатний український письменник Олександр Олесь, останки якого сьогодні ексгумували в Чехії, має бути перепохований в Україні.

Таке переконання висловив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, пише «Слово і Діло» з посиланням на його сторінку в Facebook.

«Прах Олександра Олеся, так само, як і сотень інших видатних українців, має бути похованим на рідній землі за згоди його родичів. Ситуація, яка склалася з Олександром Олесем, знову підняла на поверхню питання створення українського пантеону в столиці України», – зазначив глава уряду.

Він заявив також, що наразі Міністерство закордонних справ вживає заходів для повернення праху письменника в Україну. Зроблено це буде за державні кошти.

«Водночас при Міністерстві культури України буде створена спеціальна міжвідомча комісія, яка займатиметься питанням перепоховань видатних українців», – додав Гройсман.

Нищук має намір у 2016 році створити Український фонд культуриСказано 24 травня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Своєю чергою, міністр культури Євген Нищук також висловив переконання, що Олександр Олесь має бути похований на Батьківщині, й навіть заявив, що готовий особисто супроводжувати його прах в Україну.

«Роблю все можливе для того, щоб Олександра Олеся було перепоховано із честю й шаною. Зараз ситуація залежить від волі нащадків поета та від наших дипломатів. Але я переконаний, що вічний спочинок наш видатний поет має знайти в Україні. Готовий особисто виїхати до Чехії, щоб супроводжувати повернення праху Олександра Олеся на Батьківщину», – заявив Нищук.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що на Ольшанському цвинтарі в Празі розкопано могилу Олександра Олеся (справжнє прізвище – Кандиба). Причина – нове поховання на могилі письменника.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: