«Голі королі»: сучасні президенти, позбавлені влади шляхом революцій

Читать на русском

22 лютого виповниться рівно 3 роки з моменту ухвалення Верховною Радою постанови про самоусунення Віктора Януковича від виконання обов’язків президента України. Це сталося після втечі «Гаранта Конституції» за межі країни під загрозою розправи. На жаль, Україна – не єдина країна, що за останні кілька десятиліть зробила фатальну помилку, обравши не того президента.

Так, «гідну» компанію Януковичу могли би скласти екс-президенти Киргизстану Курманбек Бакієв (виїхав до Білорусі), Еквадору – Хаміль Мауад (живе у США), ЦАР – Анж-Фелікс Патассе та Франсуа Базізе (обидва втекли до Камеруну) та ще низка лідерів країн третього світу.

Втім, екс-президенту України пощастило, адже він міг опинитись і в геть іншій компанії. Наприклад, бути страченим, як Ніколае Чаушеску чи Саддам Хусейн, або вбитим під час революції, як Мохаммед Наджибула чи Муамар Каддафі. Щоправда, в Україні рівень гуманізму вищий, ніж у країнах, чиї лідери перелічені вище, й смертна кара заборонена, тож максимум, що очікувало б Януковича, якби його можна було притягнути до відповідальності, – це довічне ув’язнення. Так сталося з колишнім президентом Єгипту Мохаммедом Мурсі й приблизно така ж сама доля спіткала екс-лідера Югославії Слободана Мілошевича. Останній, щоправда, помер у в’язниці Гаазького трибуналу.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» показало всі кримінальні провадження, порушені проти Віктора Януковича та наближених до нього осіб.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: